62eaa1ed0eb5f__1.jpg

Strese Aşırı Tepki Vermeyi Durdurmanın 7 Yolu

03.08.2022

Alice Boyes Ph.D.

Daha az stres verici olaylara tepkilerinizin diğer insanlarınkinden daha büyük olduğu hissine hiç kapıldınız mı? Aciliyet gerektiren ev tamirleri, işte beklenmedik değişiklikler veya biri tarafından hafife alınma gibi zorluklara karşı sakince tepki veren başka insanlar görüyor musunuz, ancak bu koşullar sizi ciddi anlamda rahatsız ediyor mu?
Daha önce strese aşırı tepki verdiğinizi hissettiyseniz ve bunu adım adım daha iyi aşmak istiyorsanız, bu öneriler size yardımcı olabilir.

1.
Öz Şefkat 

/website/assets/images/my1/images/62eaa5c956325__22.png

Öz şefkat, bilişsel ve davranışsal esnekliğinizi artırmak için harika, pratik bir stratejidir. Öz-şefkatle ilgili güzel olan şey, stresin ya da tepkilerinizin nedeninin önemli olmamasıdır. Sebepleri ne olursa olsun, öz-şefkat, stres tarafından daha az saldırıya uğradığınızı hissetmenize yardımcı olacak ve kendinizin en becerikli, yaratıcı (yaratıcı problem çözmede olduğu gibi) bölümlerine erişmenize izin verecektir. Öz-şefkat için pek çok rehber yazdım, bu yüzden tekerleği yeniden icat etmeyeceğim. Başlangıç ve daha detaylı bilgi için bu adreslerden ;

https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/202109/13-self-compassionate-phrases
https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/202109/10-more-self-compassionate-phrases
https://hbr.org/2021/01/be-kinder-to-yourself , okuyabilirsiniz.

2. Geçmiş Travmalarınızı Ele Alın.
/website/assets/images/my1/images/62eaa609c493c__3.jpg

Birinin strese karşı görünüşte çok büyük bir tepkisi varsa, (örneğin korkmak, donmak, kaçınmak ya da öfkelenmek gibi)  travmatik bir temele sahip olabilir.

"Görünüşte büyük tepki" tabirini kullanmamın nedeni, tepkileriniz geçmişteki bir travmaya dayandığı zaman, tepkilerinizin her zaman çok büyük olmayabilmesidir. Geçmişteki travma tetiklendiğinde, yalnızca yeni olaya tepki vermiyorsunuz (ki bu tek başına çok büyük bir şey değilmiş gibi görünebilir) aynı zamanda eski deneyimlerinize dayanarak da tepki veriyorsunuz.
Travmayı deneyimlediğimiz dönemlerde travmanın etkilerini her zaman fark etmeyiz. Bazen, yeni olaylar geçmiş olaylarla ilgili anıları ve tepkileri tetiklediğinde yaşadıklarımızı sonradan farkederiz. Örneğin, şu anda ikinci çocuğuma hamileyim ve son zamanlarda ilk çocuğumla hastane deneyimimden dolayı daha önce kabul ettiğimden daha fazla doğum travması yaşadığımı  fark ettim.
Travma tepkileri, öğrenme (yani yaşam) deneyimlerinizin merceğinden bakıldığında genellikle çok anlamlıdır. Bunlar, diğer insanlardan, otorite figürlerinden, kurumlardan vb. ne beklediğinizi etkiler.

3. Önceki Kötü Deneyimlerin Tepkilerinizi Ne Zaman Etkilediğini Belirleyin. 

/website/assets/images/my1/images/62eaa659accb4__4.jpg

Bazı deneyimler travmatik değildir, ancak yine de gelecekteki tepkilerimizi etkiler. Örneğin, son zamanlarda bazı sıhhi tesisat ve gaz müteahhitleriyle kötü bir deneyimim oldu. Aslında, çok iyi bildiğim bir çok aldatıcı ve kendini yücelten açıklama yaparak müşteriye daha fazla satiş yapmaya çalıştılar. Bu nedenle, bu hafta klima müteahhitlerini aramak zorunda kaldığımda, yaşadığım bu son deneyim beni bu konuda sinirlendirdi ve beni daha da şüphelendirdi.

4. Bilişsel Hataları Ele Alın.

Bilişsel işleme tarzınız, olayları nasıl yorumladığınızı etkiler.
İşle ilgili e-postalara bazen nasıl aşırı tepki verdiğimi sık sık yazarım.  Coşkulu pozitifliğin yokluğunda kaygıya yatkın olduğum için, e-postaları genellikle gerçekte olmayan düşmanca, küçümseyici veya rahatsız edici bir ruh haliyle okurum. Bunun en çok iyi tanıdığım ve karşılıklı güven duyduğum kişilerden ziyade yeni biriyle çalışırken olduğunu biliyorum.Bu yapımı bildiğim için, bu tepkiyi tetikleyen herhangi bir e-postayı 24 saat sonra yeniden okuma alışkanlığı edindim. Devamlı bunu yaptığımda, çok daha farklı tepki veriyorum.
Bilişsel hatalarınızı geçici olarak ele almak çok etkili değildir. Bir çoğunu farketmeyi ıskalayacaksınız. Ancak çoğumuzun tanımlayabileceğimiz kalıpları vardır. Daha sonra benim örneğimde olduğu gibi düşüncelerinizi dengelemek için alışkanlıklar oluşturabilir, bilişsel hatalarınızı bulmayı kalıcı hale getirebilirsiniz.
/website/assets/images/my1/images/62eaa71309502__44.jpg
Basit bir strateji; olabilecek en kötü şeyi düşündüğünüzde, olabilecek en iyi şeyi de düşünmektir. Bu genellikle sizi en kötü ve en iyinin iki uç noktası arasındaki senaryoları düşünmeye sevk edecektir.

5. Kendiniz Dışındaki Faktörleri Kabul Edin.

/website/assets/images/my1/images/62eaa74258911__5.jpg

 Stres olduğumuzda, tepkilerimizi genellikle kişisel terimlerle düşünürüz. (“Bu sorun benimle  ilgili” gibi).Ancak sizin dışınızda da tepkilerinizi etkileyen birçok faktör olacaktır. Örneğin,  doğum öncesi izniniz bolsa, yeni doğmuş bir bebek sahibi olmanın stresi çok daha azdır.
Dünyada daha az cinsiyetçilik olsaydı ve bu kadar çok şirket müşterilerinden en çok parayı çekme ve çalışanlarına bunu yapmaları için baskı yapma tavrına sahip olmasaydı, müteahhitlerle uğraşan bir kadın olmak daha kolay olurdu. Kendinizle ve daha geniş dünyayla ilgili faktörleri ve bunların nasıl etkileşime girdiğini kabul etmek, daha öz-şefkatli ve ustaca tepki vermenize yardımcı olabilir.

6. Güçlü Yönlerinizi Bilin.

Stresli olduğunuzda, bununla başa çıkmak ya güçlü yönlerinizden yararlanmayı ya da zayıf yönlerinizi ortaya çıkarmayı içerecektir. Güçlü yönlerinizin ne olduğunu ne kadar çok bilirseniz, bu güçlü yönlerden bir veya ikisini eldeki sorunla o kadar kolay devreye sokabilirsiniz (ör. yaratıcı problem çözme, sosyal mühendislik, sabır, vicdanlılık veya her neyse).

/website/assets/images/my1/images/62eaa771ab382__6.jpg

7. Yeni Güçlü Yönler Geliştirin.

Zorluklarla başa çıkma becerileriniz sabit değil. Problem çözme deneyimi ile beceriler kazanacak ve güçlü yönlerinizi geliştireceksiniz. Bununla birlikte, kasıtlı olarak yeni beceriler de öğrenebilirsiniz. Örneğin,”Stress-Free Productivity” (Stressiz Üretkenlik) kitabım, yaratıcı problem çözmeyi, güçlü yönlerinizi belirlemeyi ve gününüzde ya da haftanızda zorluklarla başa çıkmak için en fazla kapasiteye sahip olduğunuzu anlamayı öğretir.

Bu yedi fikirden hangisi size yardımcı oluyor? Ne zaman bir makalede travmadan bahsetsem, okuyucuların kendilerine hitap eden stratejileri seçmeleri gerektiğini belirtmek isterim. Herhangi bir öneri sizi daha kötü hissettirirse, bu fikri başka birine bırakın.

Çeviren: Klinik Psikolog Feyza Topçu
Mail: feyza.topcu@mildapsikoloji.com
Web: www.mildapsikoloji.com
Instagram: https://www.instagram.com/feyzatopcucom/
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/202206/7-ways-stop-overreacting-stress


Facebook
Facebookta Paylaş
Twitter
Twitterda Paylaş
Twitter
E-Posta ile Paylaş
Whatsapp
Whatsappta Paylaş

ÖNCEKİ HAFTALAR