5f468d32ad4e1__001.jpeg

Koronavirüs kaygısını kontrol etmek

26.08.2020

Melissa Shephard

Covid-19 krizinin ortasında korkularınız ile başa çıkabilmek.

Bu yeni virüs Antartika haricinde her kıtaya yayıldı. Virüs tüm hızıyla yayılırken, virüs ve ölüm sayıları ile ilgili yeni gelişmelerin işgali altındayız. Yaşananların eziciliği oldukça anlaşılır bir durum. Makalenin devamında bu toplum sağlığı ile ilgili endişeleriniz hakkında neler yapabileceğinize dair bazı bilgiler bulacaksınız.

https://kemalsayar.com/website/assets/images/my1/images/5f468e4c928ff__mindfulness.jpeg
1. Hazırlıklı olun.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve Hastalık Korunma Merkezleri’ne(CDC) göre, koronavirüsüne yakalanma riskini azaltmak için atabileceğiniz adımlar var. Örneğin, ellerinizi yıkamak, sık kullanılan eşyaları dezenfekte etmek( kapı kolları ve elektrik düğmeleri gibi), ellerinizi yüzünüzden uzak tutmak ve öksüren ya da hapşıran kişilerden uzak kalmak.

https://kemalsayar.com/website/assets/images/my1/images/5f468ea0a1f86__immune-system.jpeg

Ayrıca, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlığınıza dikkat etmeye çalışın. Bunun için çeşitli sebze ve meyveleri yemek, düzenli egzersiz yapmak, koruyucu önlemler almak faydalıdır. Yeni koronavirüse yakalanma riskini azaltmak için grip ve zatürre gibi hastalıklara karşı aşı olun. Zira grip ya da zatürre olduğunuz bir dönemde koronavirüse yakalanma durumunuzda ciddi ve ek komplikasyonlar çıkabilir. Ek aşılara ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşün.

2. Haberlere erişiminizi sınırlandırın.

Sosyal medyada sayısız yeni haber ve bilgiye maruz kalıyoruz. COVİD-19 hakkında kaygılıysanız kendinizi ilgili haberleri sürekli takip ederken bulabilirsiniz. Bu durum genellikle ters etki yaratır zira birçok medya kanalı dikkat çekebilmek için sansasyonel ve medyatik haberler yaparlar. Günlük haber takibinizi sınırlandırın. Telefonunuzdaki otomatik haber bildirimlerini kapatın. Önemli bir gelişme olsa bunu duyacağınıza dair güven duyun.

3. Bilgi kaynaklarınız konusunda dikkatli olun.

Haberleri takip ettiğiniz kaynaklar önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Korunma Merkezleri gibi güvenilir kaynakları ya da büyük haber kanallarını takip edin. Kaynaklarına bakmadan sosyal medyadaki haberlere güvenmeyin. Kişisel riskleriniz hakkındaki bilgileri hiçbir haber kaynağından edinemeyeceğinizi unutmayın. Muhakkak bir sağlık uzmanından bilgi alın.

4. Bilinçli Farkındalık ve Bilişsel Davranışçı Terapi tekniklerini uygulayın.

Aklımız bizi korumak üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden zihnimiz potansiyel tehlikelere karşı ilgi gösterme eğilimindedir. Zihnimizi korku verici düşünceler içinde bulduğumuzda, zihnimizin en kötü olana odaklanma eğiliminde olduğunu hatırlamalıyız. Her zaman kötü bir şey olma ihtimali vardır. Bu endişeleri kabul edin ve düşüncelerinizi şimdiki zamana yeniden getirin. Bilinçli farkındalık meditasyonlarını uygulamak zihninizi şimdiki zamana getirme becerinizi artıracaktır. (Daha fazla bilgi için: Seth Gillihan tarafından kaleme alınan makaleye bakınız)

https://kemalsayar.com/website/assets/images/my1/images/5f468fb8b5185__corona1.jpeg

5. Fiziksel olarak yapamasanız bile başkaları ile bağlantı kurun.

Özellikle kriz zamanlarında başkaları ile temas kurmak önemlidir. Fiziksel olarak buluşamasanız bile kendinizi stres altında hissettiğinizde görüntülü görüşme ya da telefon görüşmeleri ile insanlarla görüşün. Birçok insan da sizin gibi bu kaygıları yaşıyor, bu durumu onlarla paylaşmak hem durumunuzu normalleştirmenize hem de başkalarının bu durumla nasıl başa çıktığını öğrenmenize yardımcı olabilir.

6. Mevcut ruhsal sorunlarınız için tedavi alın.

Depresyon, kaygı bozukluğu ya da obsesif kompülsif bozukluk gibi hastalıklardan mustarip olan bireylerin COVİD-19 hakkındaki gelişmeler yüzünden mevcut semptomlarında artış olabilir. Çaresizlik hissi, panik, kirlenme korkusu, sağlıkla ilgili endişeler ve genel kaygı durumları salgın hastalıklar ile beraber daha da şiddetlenebilir. Bu durumda mevcut bir ruh sağlığı sorununuz varsa yetkin bir tedavi almak çok önemlidir. Son zamanlarda ruh sağlığınızın kötüye gittiğini düşünüyorsanız doktorunuz ya da terapistiniz ile tedavi yöntemlerini görüşünüz.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/erasing-stigma/202003/controlling-coronavirus-anxiety?s=08

Çeviren: Psikolog Rabia Yavuz

 

Facebook
Facebookta Paylaş
Twitter
Twitterda Paylaş
Twitter
E-Posta ile Paylaş
Whatsapp
Whatsappta Paylaş

ÖNCEKİ HAFTALAR