Jill Suttie’den çeviren Y. Kanburoğlu
Pandemi sürecinde neler yaşadığımızı unutmayalım.
Etrafımızdaki pek çok kişi karantina süreci bittikten sonra nasıl bir hayatın bizi beklediği konusunda merak duymaya başladı. Hayat nasıl olacak? Yeni normal nedir? Bütün bu soruların cevapları nerede yaşadığınıza, bu süreçte neler deneyimlediğinize ve bu süreci nasıl atlattığınıza göre değişecektir.
Çoğumuz bu süreçte başkalarıyla iletişimde olmak için sosyal medya ya da Zoom gibi platformları kullandık. Fakat, başkalarıyla bu platformlar sayesinde iletişim kurabiliyor olmaya minnet duymakla birlikte, bunların bir kişiyi yüz yüze konuşmakla aynı olmadığını da kabul etmeliyiz.
Peki neden? Öncelikle, sosyal medya bizi her zaman birbirimizle yakın bir şekilde bir araya getirmiyor. İnsanlar genellikle sosyal medyada yaptıkları şeylerde hayatlarını gerçekte olduğundan daha kaygısız ve mükemmel bir şekilde sergiliyorlar. Fakat bu durum insanların zayıflıklarını ve hassasiyetlerini paylaşmaları için oldukça küçük bir alan bırakıyor, ki bunun da başkalarıyla bağ kurmak için çok önemli olduğunu söylememiz gerekir. Ve tabii ki, sosyal medyada mutluluğunuzu alt üst edebilecek pek çok tetikleyici haber de var. Eğer bu mecralarda derin bağlar kurma arayışındaysanız, hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz oldukça yüksek.
Zoom konferansları, insanları yüz yüze getirebilip gerçek diyaloglar kurmalarına imkân sağladığı için önemli bir gelişim örneği olarak sayılabilir. Fakat bu platformda beden dilini okumak güç olduğu için karşımızdakilerin gerçekten ne hissettiğini anlamak da güç oluyor. Bilimin dokunmak ile ilgili söylediği ve ne Zoom’un ne de sosyal medyanın bize sağlayamadığı bir şey var ki, insanlar fiziksel iletişime ciddi bir ihtiyaç duyarlar. Bunun eksikliği özellikle yalnız yaşayan, herhangi bir fiziksel yakınlığın yokluğunu yaşayan kişilerde daha çok kendini belli ediyor.
Dolayısıyla, uzakta bulunan arkadaşlarımla iletişim kurmak için çevrimiçi platformları kullanmaya devam ederken, aynı zamanda kişilerle gerçekten bir araya gelebildiğimiz anların da paha biçilemez olduğuna dair yeni ve güçlü bir anlayış geliştirdim. Yeniden bir araya gelebildiğimizde sevdiklerimle daha fazla vakit geçirip onlara daha fazla yakınlık göstermek bu deneyim sonrası kesinlikle daha çok önem vereceğim bir şey olacak.
Yakın dönemde, kısıtlamalar yavaş yavaş kalkarken, ailemizle ve dostlarımızla fiziksel olarak mesafeli daha çok buluşma yaşayacağımızı ümit ediyorum. Birbirimize sarılamıyor olsak da en azından birbirimizin gözlerinin içine bakabiliriz. Bu kriz geçtikten sonra, daha farklı konserlere, spor etkinliklerine ve benzer şeylere gitmeyi önceliklendirmeyi planlıyorum. Başkalarının fiziksel varlığından aldığımız duygu ve bağlılık hissi, onlarla bir deneyimi paylaşabiliyor olmak ilham verici. Yalnızca karantina süreci geçtikten sonra bu varlığın değerini bilmek değil, aynı zamanda insanlığın ortaklığına dair hislerimi de derinleştirmeye odaklanacağım.
Pek tabi ki, bu pandemi sürecinde stres yaşatabilecek pek çok şey oldu. İnsanlar için; işini kaybetme, hastalanma ve farkında olmadan bir yakınımıza hastalık bulaştırmış olma riski oldukça endişe verici konular. Karantinada kalmak zorunda olmak hepimizi normalde stresle baş etmek için kullandığımız yöntemlerden de uzak tuttu. Örneğin sevdiklerinizle dışarı çıkamamış ya da spor yapmak için bir spor salonuna gidememiş olma ihtimaliniz yüksek. Bunlara ek olarak, sürekli olarak kötü ve tetikleyici haberlere maruz kalmak endişemizi ve çaresizlik hissimizi arttırdığı gibi uyku kalitemizin düşmesine de sebep olmuş olabilir.
Sürekli olarak tetikte olmak ne zihnimize ne bedenimize ne de etrafımızdakiler için iyi bir şey değil. Duygusal bulaşma, yani kendi stresimizi beslemek ve korkunun başkalarına da bulaşma durumu gerçekte var olan bir şey. Bu durum sürekli aile bireylerimizle ya da yakınlarımızla aynı çemberde bir arada bulunmak zorunda olduğumuz günlerde kendini çok daha açıkça belli ediyor.
Fakat evde kalmanın bir güzel yanı da şu ki, bu durum çoğumuzu hayatta biraz yavaşlamaya ve stresimizle baş etmek için bizi yeni yöntemler bulmaya zorladı. Belki de sonunda meditasyon yapmayı öğrendiniz ya da belki de deneyimlerinizi yazdığınız bir günlük edindiniz. Bazılarımız çizim yapmaya, bahçeyle uğraşmaya ya da bir enstrüman çalmaya başladı. Bütün bunlar ruh sağlığımızın iyileşmesi için büyük potansiyel taşıyor.
Stresi azaltan en önemli şeylerden biri: Başkalarına karşı nazik olmak ve ihtiyaç sahibi kişilere yardımcı olmak. Yardım eden gönüllü kişilere sorduğunuzda size söyleyecekleri bir şey vardır. Dikkatinizi başkalarına odaklamak kendi endişe ve stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Bunu yeni dönemde hayatınızda öne çıkarabileceğiniz önemli bir ders gibi görebilirsiniz. Başkalarına yardımcı olmak yalnızca sizin akıl sağlığınıza iyi gelmekle kalmayacak, aynı zamanda pandemiden etkilenen başkalarının da iyileşmesine yardımcı olmanızı sağlayacaktır.
Bu dönemde kritik görevlerde çalışan kişilere minnet duymamız gerektiği çok önemli bir gerçek. Gıda tedarikçileri, sağlık çalışanları, kargo görevlileri ve başkalarının ihtiyaçlarını sağlamak için öncelikli riskleri alan herkesin yaptığı işler çok kıymetli. Bu kişilere borcumuzu ödeyebilmemiz nasıl mümkün? Yalnızca biraz minnettarlık gösterip onlara kibarca yaklaşarak mümkün.
Pandemiden önce, muhtemelen çoğumuz bu işleri yapan kişiler hakkında iki kez düşünmüyorduk. Şimdi herkesin radarında olduklarına göre, onlara minnet duyan insanların bunu yalnızca onları alkışlayarak ya da seslenerek iletmesini, onlara yemek ya da bahşiş bırakmasını görerek hissetmek onlar için memnun edici olacaktır. Yalnızca “teşekkür ederim” demek bile etkisini gösterecek bir iyi niyet göstergesidir.
Minnettarlık yalnızca günümüzün kahramanlarına gösterdiğimiz bir şey olmamalı.
Hayatlarımızı daha kolay ya da güzel hale getiren herkese ya da her şeye daha çok minnettarlık gösterebiliriz. Minnettarlık göstermek yalnızca iyi hissettirmez, aynı zamanda hem minnet duyulan kişilerde hem de buna şahit olan kişilerde daha çok kibarlık ve cömertliği teşvik eder. Dolayısıyla çok daha verimli bir döngü oluşturur. İçten bir şükranlık göstergesi hem kişisel ilişkiler hem de toplum için bir nevi tutkal görevi gördüğü için, minnet göstermek daha nazik ve merhametli bir toplumun oluşmasına yardımcı olur.
Karantina süreci başlamadan önce, modern açıdan kolaylık sağlayan şeyler olmadan da nasıl mutlu olunabileceğini anlayabileceğimi tahmin etmezdim. Artık bir alışveriş merkezinde rahatça gezmek, saçlarımı kestirmek ya da tek bir ürün için bir markete girmek imkânsız hale gelmesine rağmen fark ediyorum ki, bütün bunlarsız da ayakta kalabiliyormuşum.
Alıştığımız gibi pek çok şeye ya da kolaylığa o kadar da ihtiyacımız olmadığı açıkça görünüyor. Yemek, su ve sağlık gibi çok temel ihtiyaçlarımız lüks alışveriş yapmak ya da her şeyin en yenisini satın almak istemekten çok daha önemli. Pek çok tüketim ürününün ya da aktivitesinin gezegenimizin sağlığını nasıl etkilediğini gördükçe, önceliklerimizi gözden geçirmek ve herkesin temel hayatta kalma ihtiyaçlarının gerekliliği için bazı şeylerden feragat etmek çok önemli hale geliyor.
Şanslıyız ki, kişisel sağlığımız ve iyiliğimiz tüketim ürünlerine bağımlı değil. Araştırmalar gösteriyor ki, nezaket ve cömertlik bizi sürekli kendimize bir şeyler satın almaktan daha çok mutlu ediyor. İnanması zor olabilir fakat, insanlar genellikle başkalarına bir şey vermenin onların mutluluğu üzerindeki etkisini küçümsüyor.
Fakat şu doğru: Toplum olarak daha az tüketip daha çok verdiğimizde, daha mutlu olma ve daha sağlıklı bir toplum yaratma şansımız daha yüksek olacak.
Dünyadaki toplumlar pandemi sürecini yönetmeye çalışırken, hepimizin öğrendiği tek şey iş birliğinin ne kadar önemli olduğu. Yalnızca toplu bir çabayla dünyadaki bu büyük tehdide karşı bir şey yapabiliriz.
Bazı devletlerin ve ulusların virüs yayılımına karşı verdikleri tepkilere baktığımızda bu çok daha açıkça görülüyor. Bazı devletler bu tehdidi dillendiren kişileri cezalandırırken bazıları da erken uyarıları dikkate alıp önlemleri erkenden alarak vatandaşlarını evde tutmak için çabaladı. Bilimin temel alındığı ve herkesin önlemler aldığı ikinci yaklaşımın önemi bu ülkelerin enfekte olan ve kurtarılan hayat sayılarında açıkça görüldü.
Tabi ki, bu süreci yaşamak bize hala düzeltilmesi gereken çok şey olduğunu da gösterdi. Herkesin iyi bir sağlığı ya da sağlık olanaklarına iyi bir erişimi yok ve hatta pek çok kişi yoksulluğun sınırında yaşamakta. Bazı insanlar bütün risklere rağmen işlerine gitmek zorunda bırakıldılar ve bir grup kişiler geçmişten gelen ırkçı yaklaşımlarla daha çok ölüme terkedildiler. Bu kabul edilemez bir durum ve değişmesi gerekiyor. Eğer bu pandemi süreci eşitsizliklere yönelik yeni bir bakış açısı sunduysa, belki de bunların değişimin öncelikli bir parçası haline getirilmesi gerekiyor.
İnsanların, herkesin iyiliği için bütün zorlayıcı önlemlerle iş birliği yapmaktaki istekliliğini görmek oldukça umut verici. İnsanları sürü halinde tek bir yönde ilerlemelerini sağlamak kolay bir iş değil, özellikle de kendi kişisel özelliklerinden fedakârlık etmeleri gerekirken. Fakat ortak menfaat için birlikte çalışmak pandemi süreciyle baş etmemizde bize yardımcı olurken dünya üzerinde iş birliği gerektiren başa konuları da çözme konusunda bize ilham verebilir (örneğin; yoksulluk, etnik şiddet, …)
Umuyorum ki bu süreçten aldığımız dersleri evlerimizden ayrıldığımızda da unutmayız. İnsanlığın ortaklığını ve kişilerarası iletişimin önemini aklımızda tutmanın gücü çok önemli. Aynı zamanda ilişkilerimizin, iyiliğimizin, minnettarlığımızın ve azla yetinmenin önemini de hatırlarsak, karantinanın kalktığı günlerde güçlükleri aşmak için daha farklı amaçlar benimseyerek hayatımıza devam edebiliriz. Herkes için daha iyi bir gelecek yaratmak için gerekli olan anahtar iş birlikçi ve merhametli aksiyonlar almakta gizli.
Kaynak: https://greatergood.berkeley.edu/
Anksiyeteyi azaltma denemelerinden önce kendi kaygı rutininizi anlamak zorundasınız...
DevamıEsas olarak romancılığı ile tanınan Iris Murdoch aynı zamanda profesyonel bir filozoftu. Kendisi, The Sovereignty...
DevamıBu yazıda, olumsuz haberler tarafından tetiklenme durumuyla nasıl başa çıkabileceğinize dair ipuçları bulacaksınız...
DevamıDeğişim zordur, ama imkansız değil. Kendinize güveninizi artırmak için motivasyonel görüşme tekniklerini kullanın ve...
DevamıTatminkar ve sağlam bir ilişki kurmak için gereken temellerin çoğu zaten ilişkinizde mevcut olabilir...
DevamıRitüel ve sembollerle dolu psikoloji bilimi, bir zamanlar mitoloji tarafından beslenen derin bir insanî ihtiyacı karşılar...
DevamıÜzgün olmadığımızı düşünmemize rağmen tutamadığımız gözyaşlarımızın kaynağı nedir? Araştırmacılar, ağlamanın...
DevamıZihinlerimiz kategori ve bağlamlara dair koşullar dahilinde düşünüyor, böylesi bizim için daha kolay...
DevamıCOVID-19 tüm ilişkilerimizi sarstı. Sebebini anlamak toparlanmamıza yardımcı olabilir...
DevamıPsikiyatrik dil kullanımındaki artış sıradan bir üzüntüyü bile tıbbi bir boyuta taşırken ciddi rahatsızlıkların...
DevamıHuşu hem korkutucu hem de keyif verici bir duygu olabilir. Bu deneyim sizi aydınlanmaya ve ruhsal dönüşüme...
DevamıKendinizi sağlıksız suçluluktan nasıl kurtarırsınız?
DevamıLise sınıf arkadaşlarımdan birinin, banyo aynasının önünde kendine tekrar tekrar “aptal” deyişini duyduğum zamanı...
DevamıSade bir yaşamın hayalini hep kurardım. Aylar önce 20 metrekare bir daireye taşındığımda çok az nesneyle...
DevamıEbedi mutluluk bir şeyleri tamamlama isteğimizi tamamen zayıflatır. Bu sebeple mükemmel memnuniyet...
Devamıİnsanın iyilik halini artıran faktörler arasında erdemler başta gelir...
Devamı"Eskiden insan biliyordu (ya da belki seziyordu) ki, meyvenin çekirdeğini taşıması gibi..."
DevamıBirkaç yıl önce Türkiye’den İngiltere’ye taşındığımda hafta sonları Peak District Natural Parkında yürüyüş yapardım...
DevamıDünyaya Sandığınızdan Daha Fazlasını Sunmak İsteyen Kadınlar İçin...
DevamıBeynimiz yeni duygular ile bağlantılıdır...
DevamıŞimdi verici olma zamanı. Peki neden verici olmayı bir yaşam biçimi haline getirmeyelim?
DevamıBirleşik Krallık'taki Kent Üniversitesi'nde yazar, koç ve kültür tarihi profesörüdür. Aynı zamanda araştırma topluluğu...
DevamıGüven, sevgi, dostluk, aile ve ötekiyle temas içeren bireysel bağların kökeninde bulunduğu gibi, politika, ekonomi...
DevamıAşk, sizde olmayan bir şeyi, onu sizden talep etmeyen birine vermek olduğunda...
DevamıYıllardır şükran duygusunun fiziksel sağlığımız, ruh halimiz ve ilişkilerimiz üzerindeki etkisini araştırıyorum...
DevamıMinnettarlık, kişinin sahip olduklarına duyduğu takdirin ve şükranın bir ifadesidir. Maddi değerden bağımsız bir değerin tanınmasıdır. Bu sosyal duygu...
DevamıBilişsel davranışçı terapi sizlere kaygınızla baş etmeniz ve hayatınızda istediklerinizi yapabilmeniz için bir beceri seti sağlıyor...
DevamıŞiddet her geçen gün hayatımıza biraz daha fazla sızan bir olgu. Kendimizi sürekli gergin ve öfkeli hissediyoruz. Hemen hemen...
DevamıMücadele ediyor olsak da anksiyete bizden olan, bize ait olan bir parçadır...
DevamıModern psikoloji, yirminci yüzyılın başlarındaki oluşum sürecinden itibaren insan davranışlarını inceleyip anlamlandırmaya çalışırken öncelikli olarak...
DevamıYeni araştırmalar bazı insanlar için arkadaşlıkların olumsuz etkilendiğini gösteriyor...
DevamıDepresyonun ne olduğunu ve nasıl yönetileceğini bilmek depresyona girmeyi önlemeye yardımcı olabilir...
DevamıBir demokrasi ya da bir gözetim toplumu olabiliriz, ama ikisi birden olamayız...
DevamıTravma yaşantısının insanlık tarihi kadar eski olduğunu biliyoruz. İnsanoğlu yeryüzünde var olduğu günden beri mutlaka...
DevamıGeçtiğimiz yıl içerisinde COVID-19 virüsüne yakalandıktan bir süre sonra psikolojik yardım arayan kişilerin öykülerine bakıldığında...
DevamıMüzisyen Balthazar Much Ado About Nothing'de kadınların erkeklerin sadakatsizliğinden bıktıklarında nasıl iç çektiklerini anlatıyor
DevamıVerici bir yapıya sahip olan insanların hâl üzere kalırken, aynı anda zamanlarını ve enerjilerini nasıl koruyacakları bu yazıda.
DevamıKristin Neff ve Christopher Germer ile Röportaj
DevamıBunu nasıl fark edebilir ve neler yapabilirsiniz?
DevamıAileler pandemi döneminde stresle başa çıkmak, aile içi sağlıklı iletişim kurmak ve ruh sağlıklarını korumak için neler yapabilir?
DevamıKarmaşık gerçekliklerle karşı karşıya kaldığımızda beynimizin bizi güvenli bir limana çekmeye çalışır. Gerçeklik gizleme ise...
DevamıŞayet kulak vermek için vakit ayırırsak, kişisel kriz dönemi bilgelik sunabilir...
DevamıBu, onun ilk kar kayağı (snowboard) atlaması ya da yaptığı en kötü atlayış değildi. Havalı bir dönüş ya da bir çalım denememişti. Ancak...
Devamıİzmir Depremi 'nin maruz kalanlarda bireysel ve toplumsal olarak yaratacağı travma nedir? Covid'in yarattığı korku ortamı...
DevamıKelime olarak elem, ızdırap, gam gibi duygular sadece ölüme verilen bir tepki olarak anlaşılabilir...
DevamıYeni bir araştırma bu sorunun cevabını bulmak için kişiliklerimiz ve evde kalma kararımız arasındaki bağlantıyı inceledi...
DevamıOlumsuzluk düşünceler nedir ve zihnimizi daha olumlu düşünmek için nasıl değiştirebilirsiniz? Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve ...
DevamıBardağın dolu tarafından bakarken ipin ucunu kaçırıyor olabilir miyiz? Bazen olaylara iyimser yaklaşırken...
Devamıİnsanlık yolunun önü de ardı da kanla ıslanmış. Dikkat et de kayma! Bu zamanda insan çalanlar altın çalanlardan daha fazla...
DevamıHem psikiyatrist hem de hasta olarak tanı koymanın ne kadar hassas bir durum olduğunu biliyorum. Zihinsel rahatsızlıkları adlandırmak...
DevamıRuh sağlığı uzmanlarının ruminasyonu azaltmak için sundukları öneriler...
Devamı2010'da bir yaz günü Cambridge'deki Christ’s College'da yaptığım bir konuşmadan sonra, Daniel Berg adında İsveçli bir yüksek lisans öğrencisi...
DevamıCovid-19 hayatlarımıza davetsiz bir misafir gibi girdiğinden bu yana, aşina olduğumuz yaşam pratiklerimiz ve dünyayı algılama biçimimiz...
DevamıCOVID-19 salgınının insan hayatı üzerindeki korkunç sonuçlarından sonra belki de en güçlü etkilediği alanlardan biri özgürlüğümüz oldu. Dünyanın her yerinde...
DevamıMutluluk: amaç belirlemek ile anlık hazzın muhteşem dengesi...
DevamıPandemi sürecinin akıl sağlığı alanında bir krizi tetiklemesi bekleniyor, ama belki de bu süreç hayata yeni bir şekilde...
DevamıDepresyon sanki kendimize karşı giriştiğimiz bir savaştır ve biz ufacık bir negatif propaganda parçasını bile kendimize karşı cephanelik kullanmak için...
Devamıİstenmeyen duyguları uzaklaştırma çabası her zaman ters teper...
Devamıİnsanlar “hikâye-anlatan” yaratıklardır: dünyamızı inşa etmek için hikâyeler üretiriz...
DevamıÖz farkındalık, herkesin doğru egzersizler ve alışkanlıklar ile geliştirmeyi öğrenebileceği bir beceridir. Hayatınızın veya kişiliğinizin anlayamadığınız...
Devamıİyiye tanıklık etmek bizi nasıl ve ne kadar etkiler? Kibar veya cömert davranışlarla karşılaştığımızda...
DevamıGeleceğe ait kaygıları anlayabilmek özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde önemli bir hâl aldı...
DevamıBu kitap insanların zamana paradan daha çok değer vermelerinin daha iyi hissettirdiğini öne sürüyor. Eski bir söz vardır: Vakit nakittir...
DevamıHastalık hayatlarımıza girdiğinden beri hepimizi bir korku kapladı. Dışarı çıkma yasaklarının yanı sıra izin verilse de...
DevamıDisosiasyon, herkesin duyduğu ancak çok az kişinin tanımlayabildiği şeylerden biridir. Zihniniz başka bir yerde olduğu için...
DevamıCovid-19 ile çevrelenmiş hayatınız ile ilgili çok fazla düşünmek sağlığınız ve iyiliğiniz adına zararlı olabilir...
DevamıPsikolojik dayanıklılık, stresli durumlara uyum sağlayabilme ve değişen koşullara psikolojik olarak ayak uydurabilme kapasitesi olarak tanımlanabilir...
DevamıVe daha nazik olan iç sesimize nasıl yer ayırırız?
DevamıYaşam boyunca benliklerimizi oluşturan birçok hikaye vardır. Bu hikayeler bizim benliğimizi ve diğerleriyle kurduğumuz ilişkileri hayat yolculuğumuzda ihtiyacımız olan...
DevamıPandemide üç ayı geride bırakırken, benden 3200 km uzaktaki 28 yaşında büyük kızımı ve eşini görmeyi çok istiyordum...
DevamıHerkes korkutucu olan travmatik bir deneyime karşı sabırlı olamaz. İyileşmek için önemli olan acı veren duyguların tamamen irdelenmesidir...
DevamıKırgınlığa yol açmış biri özür dilediğinde bazen, bu özür af dilenilen taraf için çok da rahatlatıcı veya ikna edici hissettirmeyebilir...
DevamıDuygusal ve ruhsal iyilik halini yeniden oluşturabilmek adına 5 ilke...
DevamıCOVID-19 Virüsüne Yakalanmak Hayatımı Yeniden Gözden Geçirmeme Neden Oldu. Yavaşlamak, Radha Ruparell’in gerçekte neyin önemli olduğunu...
Devamıİkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonraki aylarda, Albert Einstein Amerikalıları üçüncü bir dünya savaşını hayal etmeye teşvik etmek için bir röportaj verdi...
DevamıYakınların kaybı her insanda farklı, ancak derin bir psikolojik sürecin başlangıcına işaret eder. Kırık bir kalpten ölecek gibi olma hissini hayatımızda en az birkaç kere duyarız, ancak araştırmalar...
DevamıGünlük stres etkenleriniz kaygınızı artırıyor mu? Kendinizi endişe, öfke ve geçmeyen bir suçluluk duygusu ile boğulmuş halde buluyor musunuz?
DevamıÖz-şefkat: Temel insani kavramlardan biri olarak taşıdığı önem üzerine yeni bir araştırma...
DevamıAraştırmalara göre, günlük sosyal etkileşimler iyilik halimiz için önemli...
DevamıZihin kolaylıkla yeni fikirlere kapalı hale gelebilir. ‘Başlangıç seviye’ aklını canlandırıp sürdürmek, öğrenmenin keyfini yeniden keşfetmemizi sağlar...
DevamıKalıcı olan OKB ümitsizliğe sebep olur bu şekildeki depresif düşünceler de kaygı üretir. Obsesif Kompulsif Bozukluk, anksiyetenin...
DevamıCovid-19 zamanında utancın oynadığı oyunlar hem karmaşık ve hem de artmaya devam ediyor. Pandemi döneminin kafa karıştıran yönlerinden biri, büyük ölçüde kapalı kapılar arkasında...
DevamıDonald Winnicott’a göre, ruh bizlerin içerisinde değil fakat bizlerin arasında... Aslen çocuk doktoru olan Donald Winnicott (1896-1971) 20. Yüzyılın ortalarında psikanalizin ana figürü haline gelmiştir...
DevamıÖz bilinç kaynaklı bir duygu olan utanç, kişiye içsel olarak değersizlik, yetersizlik, lekelenmişlik, pişmanlık hisleri aşılayarak olumlu duyguların...
DevamıÜnlülere taptığımız, özçekim kültürünün bir norm olduğu ve sosyal medyanın kendimizin “kusursuz” imajını oluşturmak için...
DevamıVerimliliğe adeta tapıyoruz. Daha fazla almak için daha az kullanın. Aynı gün teslimat. Aynı anda birkaç işi birlikte yapmak; bir yandan e-posta gönderirken, bir yandan da mesaj...
DevamıKovid-19 bize daha az iş odaklı bir toplum olma konusunda anlık bir bakış imkânı sundu. Fakat eski normale dönmeyi reddetmek için kararlılığa ihtiyacımız olacak...
DevamıDikkat hırsızlığına karşı ne yapmalıyız? Dikkati dağıtan şeyler için teknolojiyi suçlamayı bırakın...
DevamıFarklılıklar arasında köprü kuranlardan biri misin?
DevamıZorbalık, Dünya Sağlık Örgütünün tanımı ile kasti fiziksel veya sözel şiddet, ve göz korkutmaya karşılık geliyor...
DevamıOkul yöneticileri – bölüm başkanları, müdürler – büyük bir zorlukla karşı karşıyalar: Covid19 döneminin ortasında okul topluluklarını birleştirmek ve yeniden canlandırmak...
DevamıYaralarınız – kendinizin ya da size yapılmış olanlar- sizi hapseder...
DevamıCovid-19 krizinin ortasında korkularınız ile başa çıkabilmek...
DevamıHızlı tempolu ancak sıklıkla hareketsiz yaşam tarzımızın diğer birçok yönü gibi, ekran süresi da sağlık denklemine yeni değişkenler getirdi...
DevamıYalnız değilsiniz. Dünyanın farklı yerlerindeki pek çok insan depresyonda, kaygılı ya da stresli...
DevamıYeni araştırmalar; çocukların minimum risk altında olduğunu ancak eğitimlerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü gösteriyor.
DevamıBu bir ebeveynden gelen alışılmadık bir terapi isteğiydi. Sekiz yaşındaki bir çocuğun annesi ve babası şu an her şeyin yolunda gittiğinden bahsetti fakat...
DevamıAnlamlı ve uzun vadeli hedefler sağlığınız ve mutluluğunuz için iyidir. Burada bunlara ulaşabilmek için bazı yöntemlerden söz edeceğiz...
DevamıYapışkan, korkutucu, takıntılı ve rahatsız edici düşüncelerin nasıl üstesinden geleceğiz?
DevamıHer şey kontrolden çıkmış gibi hissettiğimizde ne yapmalıyız?
DevamıIrkçılık bir psikolojik olgunluk ve bütünlük eksikliği işaretidir. Irkçılık, insan topluluklarında her zaman göze çarpan bir unsur olduğundan ...
DevamıPanik atak, bedende ve zihinde panik ya da korku olarak kendini belli eden düzenli bir yanlış alarm verme halidir. Bunun farkında olmak, onu kontrol altına...
DevamıBizi mutlu eden aktiviteler keyifsiz halimizin hem ürünü hem de sebebidir. Davranışlarımızla harekete geçerek bu döngüyü bozabiliriz...
DevamıZamanınıza değerli bir eşyanız muamelesi yapın. Covid-19 pandemisi başladığından beri, pek çok kişi gibi siz de kendinizi...
DevamıSokağa çıkamazken kendinizi bunalmış hissediyorsunuz ve birdenbire elektronik öğrenme ve çalışma süreçlerine ayak uydurmak zorunda mı kaldınız? ...
DevamıCovid-19 ile başlayalım; yeni koronavirüs sebebi ile başlayan korkutucu hastalık. Hızlı yayılıyor, belli bir aşısı veya koruyucu tedavisi yok ve gerçekte...
DevamıSon birkaç haftadır hemen hemen hepimiz endişeliyiz ve bazılarımız günlük aktivitelerinden kendilerini korumak için uzaklaştılar...
DevamıDaima mutluluğun peşindeyiz; oysa asıl berraklığa, depresyon ve varoluşsal korkulardan ulaşıyoruz. Hayatın cehennem olduğunu itiraf ettiğinizde...
DevamıSabah uyandınız ve adeta otomatik bir şekilde banyoya yönelerek diş fırçasını elinize aldınız. Sabah kalkar kalkmaz dişinizi fırçalamak yıllar içinde...
DevamıDijital teknolojideki gelişmeler, yaşadığımız çağı ve geleceğimizi, düşünme ve seçim yapma haklarımızı dikkate almayan...
DevamıSosyal medya platformlarının, bağımlılığa benzer zararlı sonuçlar doğuran, kompülsif kullanımları bir tıbbi hastalık...
DevamıBu seküler teknik ve ahlaki temellerinden göreceli noksanlığıyla, karşıtları tarafından ‘McFarkındalık’ ...
Devamı“Bilinçli Farkındalık”, tek başına 1 Milyar USD’dan fazla hacimli ve –biraz paradoksal olarak- gittikçe çoğalan...
DevamıHayatta kötülüğün her zaman karşımıza çıkabileceği bilgisini hatırda tutarak mı yaşamalıyız ...
Devamı