Jill Suttie
Araştırmalara göre, günlük sosyal etkileşimler iyilik halimiz için önemli.
Eşimi ve oğlumu çok seviyorum ama yedi ay boyunca arkadaşlarımın sadece onlar olacağını beklemiyordum. COVID virüsü yayılmaya başladığından beri birlikte eve hapsolduk ve alışveriş ile egzersiz dışında evden zar zor dışarı çıkıyoruz. Bu sürede onlardan başkasına sarılmadım. Aslında birkaç yakın arkadaşım dışında neredeyse başkasıyla görüşmedim.
Bu salgın sırasında bazı insanlar gibi yalnız yaşamadığımı takdir etsem de yine de her gün aynı iki kişiyle etkileşimde bulunmanın verdiği klostrofobik duyguyu hissetmeye devam ediyorum. Hareket özgürlüğümü ve karşılaşabileceğim insanları özlüyorum (ofis binamı yöneten kadını, en sevdiğim restoranda öğle yemeğimi yerken karşılaştığım insanları hatta bir zamanlar sokakta yürürken gülümsediğim yabancıları). Bu bir kayıp hissi ve araştırmalar çoğumuz için durumun gerçekten böyle olduğunu gösteriyor.
Tanıdıklarımız veya yabancılarla yaşadığımız küçük ve anlık sosyal etkileşimler (sosyal bilimcilerin "zayıf sosyal bağlar" dediği) iyilik halimizde bir fark yaratır. Bu insanlarla temas kurduğumuzda bir miktar mutluluk duyarız ve topluluğumuzun bir parçası olarak hissederiz kendimizi. Dahası zamanla bazı zayıf bağlar daha da güçlenebilir ve arkadaş olabilecek yabancılar havuzu küçüldüğünde bir durgunluk hissi yaşayabiliriz.
Araştırmacı Gillian Sandstrom, "Ait olma ihtiyacımız var ve bence hayatımızda dışarıda gördüğümüz tüm insanlardan sandığımızdan daha fazlasını elde ediyoruz" diyor.
Virüs kapsüllerimizin dışındaki insanlarla bağlantı kurmayı daha zor hale getirmiş olsa da bu bağlantıları inşa etmenin ve bunlardan keyif almanın hala bazı yolları var. Öncelikle bu çevresel bağları güvenli bir şekilde beslemek için ekstra önlemler almaya istekli olmamız için bunların önemini kabul etmeliyiz.
Araştırmacılar, zayıf bağların birçok önemli işleve sahip olduğunu düşünüyor. Sosyal ağlarımızı stabilize etmek toplumumuz stres altında olduğunda daha dirençli olmamızı sağlar. İş bulmak, potansiyel eşlerle tanışmak, bulunması zor eşyalara ulaşmak ve daha fazlası için fırsatlarımızı genişletebilir. Ayrıca farklı bakış açılarına sahip insanlardan yeni şeyler öğrenmemize yardımcı olur. Bunun için bağlantı kurduğumuz insanların çeşitliliğini artırabiliriz.
Araştırmacı Karen Fingerman, zayıf bağların teşvik ve yenilik sunduğunu belirtiyor ki bu da iyi tanıdığınız insanlardan bu kadar sık alamayacağınız bir şeydir. Eczaneye gittiğinizde eczacıyla tanışmak veya mahalle pazarınızdaki satıcı ile düzenli olarak sohbet ettiğinizde olduğu gibi bu durum size bir rahatlık kaynağı da olabilir.
Fingerman, yaşlı insanlar için zayıf bağlarla temas kurmanın daha fazla hareketlilik ile ilişkili olduğunu söylüyor, bu da daha sağlıklı olmanın geniş bir sosyal ağa sahip olmakla bağlantılı olmasının bir nedeni olabilir.
Yapılan çalışmalardan birinde, insanların yakın ilişkilerinin ötesinde sahip oldukları sosyal rollerin sayısının; örneğin bir çalışan veya gönüllü olmanın akciğer sağlığına katkıda bulunduğunu keşfetti. Başka bir çalışmada, yakın ilişkilerden bağımsız olarak daha fazla sayıda zayıf sosyal bağlara sahip olmanın daha uzun bir ömür ile bağlantısı olduğu bulundu.
Günlük yaşam açısından insanlar iyi tanımadıkları insanlarla etkileşime girdiklerinde kendilerini daha mutlu, daha fazla tatmin olmuş ve ait hissederler. Sandstrom bir deney yapabilmek amacıyla zayıf bir bağ veya yakın bir bağla ne zaman etkileşimde bulunduklarını takip etmek için insanlara iki hafta boyunca kullanabilecekleri iki tıklayıcı verdi. Sonra onlara ruh hallerini, mutluluk seviyelerini, yaşamdan duydukları memnuniyeti, sosyal destek ve aidiyet duygularını sordu.
Deneyin sonucunda Sandstrom, iyi tanıdıkları insanlarla etkileşimde olmaktan bağımsız olarak zayıf bağları olanların daha mutlu olduklarını ve hayatlarından daha memnun olma eğiliminde olduklarını keşfetti. Ayrıca bir yabancıyla etkileşime girdikten sonra insanların ruh halinin de geliştiğini göstererek bundan fayda sağlayan tek kişinin dışa dönükler olmadığını öne sürdü.
Sandstrom, "Normalde yaptığınızdan (kişisel ortalamanıza kıyasla) daha fazla zayıf etkileşiminiz varsa o gün daha mutlu olma eğiliminde olursunuz ve daha büyük bir bağlantı ve aidiyet hissi yaşarsınız" diyor.
Sandstrom, “Ne yazık ki, insanlar genellikle zayıf bağları küçümsüyor” diye ekliyor. Başka bir çalışmada ise, bir banliyö trenine veya otobüse (çoğu insanın göz temasından kaçındığı, herkesin bildiği gibi sosyal olmayan ortamlar) binmek üzere olan insanlara, işe gidip gelirken bir yabancıyla etkileşime girmekten hoşlanıp hoşlanmayacakları soruldu. Daha sonra işe gidip gelirken bir konuşma başlatmak, sessizce oturmak veya normalde ne yapıyorlarsa onu yapmak üzere çalışmadaki kişilere rastgele bu seçeneklerden birini yapmaları söylendi. Sonuçta, bundan zevk almayı beklemeseler bile bir yabancıyla etkileşime girenler daha mutluydu, işe gidip gelmekten daha çok keyif alıyordu, daha fazla enerjiye sahipti ve üretkenliklerinde hiç bir düşüş olmadı.
Sandstrom, insanların yabancılarla konuşmanın kendilerini ne kadar iyi hissettirdiğini unutmaya meyilli olduğunu düşünüyor. Konuşmaların garip veya utanç verici olabileceğinden endişe ediyorlar, özellikle uzun sessizlikler olduğunda. Ya da bazı insanların bir yabancıyla konuşmanın gerçekten istediklerinden daha fazla yakınlığa yol açacağından endişe duyduğunu söylüyor. Ancak normal zamanlarda bu endişelerin başkalarının onlara ulaşmasını engellememesi gerektiğini söylüyor. İnsanların bir yabancıyla sohbet ettiği çok fazla araştırma yapıldı ve her zaman insanların düşündüklerinden daha iyi gittiği görüldü. Endişelendikleri her şey aslında gerçekleşmedi.
COVID ortaya çıktığından bu yana insanların dışarı çıkıp yabancılarla aynı şekilde etkileşime girmesini bekleyemeyiz. Greater Good, bir mutluluk uygulaması olarak yabancılarla küçük sohbetleri teşvik etmek için bir video çekti ancak toplu taşımaya binmek ve rastgele yabancılarla konuşmak daha güvenli hale gelene kadar videoyu yayınlamayı bırakmaya karar verdi.
Son zamanlarda, Sandstrom yabancılarla çevrimiçi buluşmalar üzerinde çalışıyor ve katılımcıların COVID öncesi yaptıklarıyla hemen hemen aynı şekilde tepki verdiğini söylüyor. İnternette bir yabancıyla konuştuktan sonra insanlar kendilerini daha az yalnız hissediyor, başkalarına daha çok güveniyor ve dünya hakkında daha iyi hissediyor.
Sandstrom "COVID sırasında bu konu üzerinde çalışmak ve insanlar arasında bazı olumlu sohbetleri kolaylaştırmak gerçekten güzel bir şeydi" diye ekliyor.
COVID sırasında çevrimiçi bağ kurmakla ilgilenen kişiler, dünyanın herhangi bir yerindeki bir yabancıyla onları buluşturabilecek olan Quarantine Chat uygulamasına kaydolabilir. Ücretsiz olan bu uygulama "sola veya sağa kaydırmanıza" izin vermez ve böylece gerçekten rastgele insanlarla sohbet etme amacına hizmet eder.
Fingerman, başka bir nesilden biriyle arkadaşlık kurmak isteyen genç ve yaşlı insanları eşleştiren “Big and Mini” adlı bir programı öneriyor. Kuruluşun hedefleri, yalnızlığı ortadan kaldırmak ve kuşaklar arasında bir topluluk oluşturmaya yardımcı olmak. Araştırmanın sonuçlarıyla uyumlu olarak bu tarz etkileşimler iyilik halimiz için faydalı oluyor.
Sandstrom, mahalle WhatsApp gruplarının popülerlik kazandığını ve insanların komşularıyla irtibatta olmalarına ve bilgi paylaşmalarına olanak tanıdığını belirtiyor. İnsanların tanımadıkları kişilerle oynamalarına fırsat veren birden fazla oyun sitesi var. Ve her zaman yabancılar arasında biraz sosyalleşme sağlayabilecek çevrimiçi atölyeler veya sınıflar mevcut. Ebeveynlik grupları veya korolar gibi gerçek hayattaki birçok topluluk COVID'den sonra çevrimiçi buluşmalara geçti.
Sandstrom, bunun gibi etkileşimlerin yalnızlığın önlenmesine, sosyal güven inşa edilmesine ve küçük dozlarda mutluluk getirmesine yardımcı olabilirken sadece çevrimiçi bağlantı kurmamız anlamına gelmediğini de ifade ediyor. Artık çoğumuz biraz daha fazla hareket özgürlüğüne sahip olduğumuza göre iyi tanımadığımız insanlarla maskeler takarak ve güvenli sosyal mesafeyi koruyarak bağlantı kurabiliriz. Örneğin market sırasında küçük konuşmalar yapmak ya da sokaktaki insanların yanından geçerken başımızla onları selamlamak gibi. Sadece elimizdeki cihazlardan kafamızı kaldırıp biraz çaba sarf etmemiz gerekiyor. Neyse ki, yabancılarla sohbet etmenin her zamankinden daha kolay olduğunu ekliyor. "Hepimiz bu süreci birlikte yaşıyoruz ve salgınla ilgili bu kadar belirsizlik varken hepimiz diğerlerinin nasıl olduğunu, bu durumla nasıl başa çıktıklarını ve zorluklarla başa çıkma konusunda iyi fikirleri olup olmadığını bilmek istiyoruz."
Sandstrom ayrıca sosyal sermaye inşa etmenin bir yolu olarak daha fazla minnettarlık göstermeyi tavsiye ediyor. Örnek olarak, çöp toplayıcısı arabasına binmeden önce ona çöpü topladığı için teşekkür etmek için annesinin maskesini takarak evden çıktığı bir hikayeyi anlatıyor. Sandstrom toplumumuzdaki insanlara minnettarlık göstermenin ve onları hafife almamanın iyilik duygusu yarattığını ve hepimizin bundan daha fazlasını yapabileceğimizi de ekliyor. "Belki de bu yaşadıklarımız, bu insanların ne kadar önemli olduğunu ve hayatlarımızda bizim sandığımızdan daha fazla anlama sahip olduklarını düşünmek için bir fırsattır" diyor.
Çeviren: Uzman Klinik Psikolog Rabia Yavuz
Kaynak: Greater Good
İnsanlık yolunun önü de ardı da kanla ıslanmış. Dikkat et de kayma! Bu zamanda insan çalanlar altın çalanlardan daha fazla...
DevamıHem psikiyatrist hem de hasta olarak tanı koymanın ne kadar hassas bir durum olduğunu biliyorum. Zihinsel rahatsızlıkları adlandırmak...
DevamıRuh sağlığı uzmanlarının ruminasyonu azaltmak için sundukları öneriler...
Devamı2010'da bir yaz günü Cambridge'deki Christ’s College'da yaptığım bir konuşmadan sonra, Daniel Berg adında İsveçli bir yüksek lisans öğrencisi...
DevamıCovid-19 hayatlarımıza davetsiz bir misafir gibi girdiğinden bu yana, aşina olduğumuz yaşam pratiklerimiz ve dünyayı algılama biçimimiz...
DevamıCOVID-19 salgınının insan hayatı üzerindeki korkunç sonuçlarından sonra belki de en güçlü etkilediği alanlardan biri özgürlüğümüz oldu. Dünyanın her yerinde...
DevamıMutluluk: amaç belirlemek ile anlık hazzın muhteşem dengesi...
DevamıPandemi sürecinin akıl sağlığı alanında bir krizi tetiklemesi bekleniyor, ama belki de bu süreç hayata yeni bir şekilde...
DevamıDepresyon sanki kendimize karşı giriştiğimiz bir savaştır ve biz ufacık bir negatif propaganda parçasını bile kendimize karşı cephanelik kullanmak için...
Devamıİstenmeyen duyguları uzaklaştırma çabası her zaman ters teper...
Devamıİnsanlar “hikâye-anlatan” yaratıklardır: dünyamızı inşa etmek için hikâyeler üretiriz...
DevamıÖz farkındalık, herkesin doğru egzersizler ve alışkanlıklar ile geliştirmeyi öğrenebileceği bir beceridir. Hayatınızın veya kişiliğinizin anlayamadığınız...
Devamıİyiye tanıklık etmek bizi nasıl ve ne kadar etkiler? Kibar veya cömert davranışlarla karşılaştığımızda...
DevamıGeleceğe ait kaygıları anlayabilmek özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde önemli bir hâl aldı...
DevamıBu kitap insanların zamana paradan daha çok değer vermelerinin daha iyi hissettirdiğini öne sürüyor. Eski bir söz vardır: Vakit nakittir...
DevamıHastalık hayatlarımıza girdiğinden beri hepimizi bir korku kapladı. Dışarı çıkma yasaklarının yanı sıra izin verilse de...
DevamıDisosiasyon, herkesin duyduğu ancak çok az kişinin tanımlayabildiği şeylerden biridir. Zihniniz başka bir yerde olduğu için...
DevamıCovid-19 ile çevrelenmiş hayatınız ile ilgili çok fazla düşünmek sağlığınız ve iyiliğiniz adına zararlı olabilir...
DevamıPsikolojik dayanıklılık, stresli durumlara uyum sağlayabilme ve değişen koşullara psikolojik olarak ayak uydurabilme kapasitesi olarak tanımlanabilir...
DevamıVe daha nazik olan iç sesimize nasıl yer ayırırız?
DevamıYaşam boyunca benliklerimizi oluşturan birçok hikaye vardır. Bu hikayeler bizim benliğimizi ve diğerleriyle kurduğumuz ilişkileri hayat yolculuğumuzda ihtiyacımız olan...
DevamıPandemide üç ayı geride bırakırken, benden 3200 km uzaktaki 28 yaşında büyük kızımı ve eşini görmeyi çok istiyordum...
DevamıHerkes korkutucu olan travmatik bir deneyime karşı sabırlı olamaz. İyileşmek için önemli olan acı veren duyguların tamamen irdelenmesidir...
DevamıKırgınlığa yol açmış biri özür dilediğinde bazen, bu özür af dilenilen taraf için çok da rahatlatıcı veya ikna edici hissettirmeyebilir...
DevamıDuygusal ve ruhsal iyilik halini yeniden oluşturabilmek adına 5 ilke...
DevamıCOVID-19 Virüsüne Yakalanmak Hayatımı Yeniden Gözden Geçirmeme Neden Oldu. Yavaşlamak, Radha Ruparell’in gerçekte neyin önemli olduğunu...
Devamıİkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonraki aylarda, Albert Einstein Amerikalıları üçüncü bir dünya savaşını hayal etmeye teşvik etmek için bir röportaj verdi...
DevamıYakınların kaybı her insanda farklı, ancak derin bir psikolojik sürecin başlangıcına işaret eder. Kırık bir kalpten ölecek gibi olma hissini hayatımızda en az birkaç kere duyarız, ancak araştırmalar...
DevamıGünlük stres etkenleriniz kaygınızı artırıyor mu? Kendinizi endişe, öfke ve geçmeyen bir suçluluk duygusu ile boğulmuş halde buluyor musunuz?
DevamıÖz-şefkat: Temel insani kavramlardan biri olarak taşıdığı önem üzerine yeni bir araştırma...
DevamıZihin kolaylıkla yeni fikirlere kapalı hale gelebilir. ‘Başlangıç seviye’ aklını canlandırıp sürdürmek, öğrenmenin keyfini yeniden keşfetmemizi sağlar...
DevamıKalıcı olan OKB ümitsizliğe sebep olur bu şekildeki depresif düşünceler de kaygı üretir. Obsesif Kompulsif Bozukluk, anksiyetenin...
DevamıCovid-19 zamanında utancın oynadığı oyunlar hem karmaşık ve hem de artmaya devam ediyor. Pandemi döneminin kafa karıştıran yönlerinden biri, büyük ölçüde kapalı kapılar arkasında...
DevamıDonald Winnicott’a göre, ruh bizlerin içerisinde değil fakat bizlerin arasında... Aslen çocuk doktoru olan Donald Winnicott (1896-1971) 20. Yüzyılın ortalarında psikanalizin ana figürü haline gelmiştir...
DevamıÖz bilinç kaynaklı bir duygu olan utanç, kişiye içsel olarak değersizlik, yetersizlik, lekelenmişlik, pişmanlık hisleri aşılayarak olumlu duyguların...
DevamıÜnlülere taptığımız, özçekim kültürünün bir norm olduğu ve sosyal medyanın kendimizin “kusursuz” imajını oluşturmak için...
DevamıVerimliliğe adeta tapıyoruz. Daha fazla almak için daha az kullanın. Aynı gün teslimat. Aynı anda birkaç işi birlikte yapmak; bir yandan e-posta gönderirken, bir yandan da mesaj...
DevamıKovid-19 bize daha az iş odaklı bir toplum olma konusunda anlık bir bakış imkânı sundu. Fakat eski normale dönmeyi reddetmek için kararlılığa ihtiyacımız olacak...
DevamıDikkat hırsızlığına karşı ne yapmalıyız? Dikkati dağıtan şeyler için teknolojiyi suçlamayı bırakın...
DevamıFarklılıklar arasında köprü kuranlardan biri misin?
DevamıZorbalık, Dünya Sağlık Örgütünün tanımı ile kasti fiziksel veya sözel şiddet, ve göz korkutmaya karşılık geliyor...
DevamıOkul yöneticileri – bölüm başkanları, müdürler – büyük bir zorlukla karşı karşıyalar: Covid19 döneminin ortasında okul topluluklarını birleştirmek ve yeniden canlandırmak...
DevamıYaralarınız – kendinizin ya da size yapılmış olanlar- sizi hapseder...
DevamıCovid-19 krizinin ortasında korkularınız ile başa çıkabilmek...
DevamıHızlı tempolu ancak sıklıkla hareketsiz yaşam tarzımızın diğer birçok yönü gibi, ekran süresi da sağlık denklemine yeni değişkenler getirdi...
DevamıYalnız değilsiniz. Dünyanın farklı yerlerindeki pek çok insan depresyonda, kaygılı ya da stresli...
DevamıYeni araştırmalar; çocukların minimum risk altında olduğunu ancak eğitimlerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü gösteriyor.
DevamıBu bir ebeveynden gelen alışılmadık bir terapi isteğiydi. Sekiz yaşındaki bir çocuğun annesi ve babası şu an her şeyin yolunda gittiğinden bahsetti fakat...
DevamıAnlamlı ve uzun vadeli hedefler sağlığınız ve mutluluğunuz için iyidir. Burada bunlara ulaşabilmek için bazı yöntemlerden söz edeceğiz...
DevamıYapışkan, korkutucu, takıntılı ve rahatsız edici düşüncelerin nasıl üstesinden geleceğiz?
DevamıHer şey kontrolden çıkmış gibi hissettiğimizde ne yapmalıyız?
DevamıIrkçılık bir psikolojik olgunluk ve bütünlük eksikliği işaretidir. Irkçılık, insan topluluklarında her zaman göze çarpan bir unsur olduğundan ...
DevamıPanik atak, bedende ve zihinde panik ya da korku olarak kendini belli eden düzenli bir yanlış alarm verme halidir. Bunun farkında olmak, onu kontrol altına...
DevamıBizi mutlu eden aktiviteler keyifsiz halimizin hem ürünü hem de sebebidir. Davranışlarımızla harekete geçerek bu döngüyü bozabiliriz...
DevamıPandemi sürecinde neler yaşadığımızı unutmayalım. Etrafımızdaki pek çok kişi karantina süreci bittikten sonra nasıl bir hayatın bizi beklediği konusunda merak duymaya başladı...
DevamıZamanınıza değerli bir eşyanız muamelesi yapın. Covid-19 pandemisi başladığından beri, pek çok kişi gibi siz de kendinizi...
DevamıSokağa çıkamazken kendinizi bunalmış hissediyorsunuz ve birdenbire elektronik öğrenme ve çalışma süreçlerine ayak uydurmak zorunda mı kaldınız? ...
DevamıCovid-19 ile başlayalım; yeni koronavirüs sebebi ile başlayan korkutucu hastalık. Hızlı yayılıyor, belli bir aşısı veya koruyucu tedavisi yok ve gerçekte...
DevamıSon birkaç haftadır hemen hemen hepimiz endişeliyiz ve bazılarımız günlük aktivitelerinden kendilerini korumak için uzaklaştılar...
DevamıDaima mutluluğun peşindeyiz; oysa asıl berraklığa, depresyon ve varoluşsal korkulardan ulaşıyoruz. Hayatın cehennem olduğunu itiraf ettiğinizde...
DevamıSabah uyandınız ve adeta otomatik bir şekilde banyoya yönelerek diş fırçasını elinize aldınız. Sabah kalkar kalkmaz dişinizi fırçalamak yıllar içinde...
DevamıDijital teknolojideki gelişmeler, yaşadığımız çağı ve geleceğimizi, düşünme ve seçim yapma haklarımızı dikkate almayan...
DevamıSosyal medya platformlarının, bağımlılığa benzer zararlı sonuçlar doğuran, kompülsif kullanımları bir tıbbi hastalık...
DevamıBu seküler teknik ve ahlaki temellerinden göreceli noksanlığıyla, karşıtları tarafından ‘McFarkındalık’ ...
Devamı“Bilinçli Farkındalık”, tek başına 1 Milyar USD’dan fazla hacimli ve –biraz paradoksal olarak- gittikçe çoğalan...
DevamıHayatta kötülüğün her zaman karşımıza çıkabileceği bilgisini hatırda tutarak mı yaşamalıyız ...
Devamı