633d2c1557ab5__ana-gorsel.jpg

Savunmacılığınızı Azaltmanın Dört Yolu

06.10.2022

 DARYL R. VAN TONGEREN

Beynimiz bizi doğal olarak savunmacı yapar, ancak daha fazla alçakgönüllülük geliştirmek için atabileceğimiz adımlar var.

Yıllar önce, alçakgönüllülük üzerine araştırmamla ilgili ilk medya röportajımı yaptığımda, bir görüşmeci alçakgönüllülük üzerine çalışmamın beni gerçekten daha alçakgönüllü yapıp yapmadığını merak ediyordu. Beni ne kadar mütevazı biri olarak algıladığını görmek için karıma sormamı istedi. 1’den 10’a kadar bir derecelendirme vermesini istediğimde karım bana 4 verdi.

Mahcubiyetim yerini savunuculuğa bıraktı. Gerçekten kafam karışmıştı - neden alçakgönüllü değildim? Alçakgönüllü niteliklerimi ve eylemlerimi listeleyerek alçakgönüllülüğümün gerekçelerini sıralamaya çalıştım (ironi tam yerinde), ancak bu başlangıçtaki savunmacılık, geçici bir süre için bu geri bildirimi gelişme göstermenin bir yolu olarak kullanmamı engelledi. Kendi tevazu eksikliğimi göremiyordum.

Alçakgönüllülük konusunda bir uzmanın bile açık görüşlü olması ve savunuculuğunu azaltması için çok çabalaması gerekir. Peki ne gereği var?
Alçakgönüllülük, önemsenmeyen ama çok önemli bir insan erdemidir. İnsanlar, bir ölçüde güveni ve güvenilirliği işaret ettiği için alçakgönüllü bir partneri veya arkadaşı tercih ederler. Entelektüel olarak ilerlemek için, toplum ya da birey olarak, bildiklerimizi ve daha da önemlisi bilmediklerimizi kabul etmeli, meraklı, yeni fikirlere açık ve dinlemeye hevesli olmalıyız. Aynı şekilde, kendi kültürel dünya görüşümüzün dünyayla ilişki kurmanın çeşitli yollarından sadece biri olduğunu kabul etmek ve öğrenme arzusu ve çeşitliliğin takdiriyle diğer bakış açılarıyla tanışmak, giderek daha küresel ve birbirine bağlı hale gelen dünyada yön tayin etmemize yardımcı olur.

Savunma içgüdülerimizi evcilleştirmeyi öğrendiğimizde, kendimizi alçakgönüllülüğün sunabileceği tüm faydalara açarız.

Neden bu kadar savunmacıyız?

/website/assets/images/my1/images/633d3b554f4ab__resim-1.jpg

Doğal olarak savunmacı olmamız insan olmamızla ilgili sert bir gerçektir. Ve savunuculuğumuz birkaç şekilde ortaya çıkar.
İlk olarak, haklı olma arzusuna sahibiz. Dünya hakkındaki görüşlerimizin diğer insanlar tarafından onaylanmasını isteriz. Bu genellikle, inançlarımızı paylaşan insanlarla arkadaş olduğumuz ve kendimizi görüşleri bizimkinden farklı insanlarla çevrelememe eğiliminde olduğumuz anlamına gelir. Yanıldığımızda, ilişkilerimiz pahasına da olsa haklı olduğumuzu kanıtlamanın yollarını ararız. Ve gerçekten doğru olduğumuzu kesinleştirmek için delilleri çarpıtırız. Haklı olma dürtümüz geri bildirim almayı zorlaştırır.
Biz bir de kesinlik isteriz. “Bilmemeyi” sevmiyoruz ve kültürümüz bilgi eksikliğini doğası gereği kötü olarak değerlendiriyor. Aynı zamanda, varoluşun özü itibariyle yüksek derecede bir belirsizlikle yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Dünya tahmin edilemez ve insanoğlu zeki ve öz-farkındalık kapasiteli olduğundan, kendimizi geleceğe mental olarak “yansıtabiliyoruz” - yani farklı olası gelecekleri tasavvur edebiliyoruz. Kendimizi farklı yerlerde, çeşitli insanlarla, farklı bağlamlarda sayısız deneyimler yaşarken hayal edebiliriz. Ama hayatın her zaman hayal ettiğimiz gibi gitmediğinin de farkındayız: Ölümcül bir hastalığa yakalanabileceğimizi, bir otobüsün altında kalabileceğimizi, bir yabancının saldırısına uğrayabileceğimizi, bir doğal afete yakalanabileceğimizi, ortağımız tarafından terk edilebileceğimizi ya da işimizden kovulabileceğimizi biliyoruz.
Psikoterapistler, dünyadaki kontrol eksikliğimizin – ve insanın herhangi belli bir en iyi seçeneğin olmamasına rağmen karar vermek zorunda olmanın yükünün - kaygı ve diğer ruhsal bozuklukların ana kaynağı olduğunu öne sürüyorlar. Belirsiz bir dünyada kesinliği arzu ediyoruz. Bu nedenle, mümkün olduğunda kesinliğe tutunuyor ve belirsizlikten kaçınıyoruz.

Son olarak, savunmacı davranırız çünkü dünyayı kendi şemalarımızla tutarlı olacak şekilde yorumlarız yani dünyayı tam da istediğimiz gibi görürüz. İnançlarımızla tutarsız olanları görmezden gelmekte ve yalnızca önceden var olan inançlarımızı doğrulayan bilgileri aramakta ve bunlara dikkat etmekte o kadar ustayız ki, savunmacı davrandığımızda çoğu zaman bunun farkına varmıyoruz. Ciddi anlamda ne denli kapalı fikirli olduğumuzu görmemiz zor.

Alçakgönüllülük nasıl geliştirilir

Kendimizle ilgili bu gerçekleri sineye çekmek zordur. Bazılarımız savunma eğilimlerimiz olabileceğini kabul eder, ancak sonra (benim gibi) o kadar da kötü olmadığımıza veya diğer insanların daha kötü olduğuna dair kanıtları hızla toplamaya başlarız, bu aynı savunmacılığın sadece farklı bir versiyonudur.

Bu eğilim derin bir geçmişe dayanır, ancak üstesinden gelinebilir. İşte savunmacılığı azaltarak alçakgönüllülüğü geliştirmeye yardımcı olmanın dört yolu.

 

Dünya görüşümüz tehdit altında olduğunda -örneğin birisi politik ideolojimize karşı çıktığında ya da dini inançlarımızın yanlış olduğunu öne sürdüğünde- hayatın başka türlü alanlarında anlam duygumuzu savunmaya geçiyoruz. Bu karşılayıcı yanıt, nasıl daha az savunmacı ve daha açık fikirli olmaya başlayabileceğimize dair önemli bir ipucu sunuyor: anlam inşa ederek. Bir şeyler anlam ifade ettiğinde (ve önemli olduğumuzu ve bir amacımız olduğunu hissettiğimizde) en iyi şekilde gelişen doğal anlam yaratıcılarız.

/website/assets/images/my1/images/633d3a20024af__resim-2.jpg
Anlam alanlarını olumlamak için çalışmak, kendimizi daha güvende hissetmemize ve kendini korumaktan dolayı karşılık vermemizin azalmasına yardımcı olabilir. Araştırmalar, anlam bulma yollarımızın (ilişkiler, özsaygı, kesinlik ve değerler gibi) bir şekilde birbirinin yerine geçebilir olduklarını gösteriyor. Örneğin, işteki bir başarısızlığınızın özsaygınızı aşağılanmış hissettirdiğinde, başka bir yerde elde ettiğiniz anlam duygusundan destek alabilirsiniz.
Bu tür bir olumlama, temel değerleriniz veya anlamlı bir ilişkiniz hakkında tefekkür etme ve günlük tutma gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Bu, gelecekteki tehditleri ortadan kaldırarak özgünlük ve bütünlük duygunuzu geliştirebilir.

Bu nedenle, bir dahaki sefere tartışarak, diğer insanları aşağılayarak, başkalarının görüşlerini küçümseyerek veya dünyayı görme şeklinizi üsteleyerek savunmacı bir şekilde yanıt vermek istediğinizi hissettiğinizde, bir dakikanızı ayırın ve kendinize hayatta anlamlı bulduğunuz şeyi hatırlatın.

 

Tevazu, hem güçlü hem zayıf yönlerin sahi bir şekilde algılanmasını içerir. Bazı kusurlarınız olduğunu kabul etmek, fikirlerinizi ve kendi algınızı yeniden şekillendirmeye yardımcı olacak ve bu da olumsuz geribildirim veya yapıcı eleştiri gibi görünüşte sıkıntı verici bilgileri daha az tehdit edici hale getirecektir. Sonuçta, yetersizlikleriniz olduğunu ve olabileceğini kabul ederseniz, dünyayı görme biçiminizle ters düşen geri bildirimler aldığınızda, bu bildirimleri olayları anlamlandırma şeklinize akıllıca oturtabilirsiniz. Çoğu zaman yanıldığınızı kabul etmek, yanılmayı kolaylaştırır çünkü yanılmak artık beklenmedik değildir.

21. yüzyılda, çoğu insanın hayatı karşılıklı bağlılıkla mümkün olmuştur. Birbirimize ihtiyacımız var. Eğer bunu benim için mümkün kılan- benim yaratmadığım bir işi bulmamı, tasarlamadığım bir laptopta yazmamı, inşa etmediğim bir evde yaşamamı, yetiştirmediğim yiyecekleri yememi, üretmediğim arabaya binmemi, dikmediğim elbiseler giymemi- binlerce insan olmasaydı bu makaleyi yazamazdım. Evrimsel bir bakış açısıyla, insan formunda olanlar kolektif sorunların çözülmesine yardımcı oldu ve işbölümü yoluyla hepimizin kolektif olarak hayatta kalmasını kolaylaştırdılar. Ve daha çok belli alanlarda uzmanlaştıkça, her şeyi yapamayacağımızı fark ettik; iyi olduğumuz şeyler ve eksik olduğumuz alanlar var. Benzer şekilde, kendi sınırlılıklarımızın kabulünü, hepimizin bu işte birlikte olduğumuzun minnettar bir farkındalığına dönüştürebiliriz.

/website/assets/images/my1/images/633d3a54565fb__resim-3.jpg

Savunularımız genellikle inançlarımızı paylaşan insanlarla keskinleştiğinde, sizinkinden farklı fikirlere sahip arkadaş, aile ve iş arkadaşı çevresine ihtiyacınız var. Hayatınızdaki zengin bir ses dokusunu bir araya getirerek, farklı bakış açılarıyla meşgul olacaksınız; bu, sizi, sevdiğiniz insanların sahip olduğu dünyayı farklı görme biçimlerine alıştırarak savunma tepkilerinizi azaltacaktır.

Ders verdiğim her üniversite dersinde öğrencilerime kendilerinden farklı kişiler bulmaları, onları tanımaları ve arkadaş olmaları için yalvarıyorum. Farklı etnik kökenlerden, dinlerden, kültürlerden, ekonomik sınıflardan, siyasi partilerden ya da yaşamın farklı aşamalarından arkadaşlar arayıp bulmalılar; bunlar, farklı müzik veya TV şovlarından hoşlanan, farklı hobileri veya ilgi alanları olan çok farklı bir geçmişe sahip kişiler olabilir. Bir sınıfta öğrencilerime, kendilerinden farklı bir inanç geleneğinden en az bir dini törene katılmalarını sağlarım (herhangi bir ibadet yeri).

Diğer insanların farklı bakış açılarına sahip olduklarını kabul etmek ve onlarla paylaştığınız insaniyeti takdir etmek, size uymayan ilerdeki bakış açılarına olumsuz yanıt vermenizi daha az olası kılar.

 

Son olarak ve belki de en zorlayıcı olanı, kasıtlı olarak hatalı olduğunuzu kanıtlamaya çalışarak açık bir zihin geliştirebilirsiniz. Bu mantığa aykırı yaklaşım, inançlarınıza zıt düşen bilgileri bulmak için zahmet etmeyi gerektirir.

/website/assets/images/my1/images/633d3aa75d0ad__resim-4.jpg

En derin inançlarınızdan birini düşünün - belki dini inançlarınız, siyasi görüşleriniz, iklim değişikliği veya göç politikası hakkındaki görüşünüz, İkinci Yasa Değişikliği’nin yorumlanması veya serbest piyasa konusundaki tutumunuz. Kendinize karşı çıkarak tartışmaya başlayın. Tartışmanızda hangi zayıf noktalarınız olabilir? Bu konuyla ilgili gerçekleri veya kanıtları henüz nerede aramadınız? Yanlış olabileceğinize dair ne gibi kanıtlar var? Bu konu hakkında daha önce görmezden geldiğiniz bilgili kişiler kimler ve konu hakkında ne diyorlar? Argümanlarınıza karşı bazı karşıt görüşler neler? Bu inanca sahip olmanız için sizi ne motive edebilir ve hangi alanlarda kör noktalarınız olabilir?
Bu alıştırmanın amacı, sıkı sıkıya bağlı olduğunuz inançlarınızı, siyasi parti veya dinlerinizi değiştirmek değildir. Bilakis, mesele, diğer akıllı, düzgün insanların sizden farklı şekilde inandıklarını böylece birkaç şey hakkında yanılmış olduğunuzu fark etmeniz mümkündür- hatta muhtemelen.
Kendinize karşı tartışmayı öğrenmek ve karşıt görüşler aramak, kapalı görüşlü savunmacılığın tuzağına düşmekten kaçınmanın araçlarıdır ve akıllıca karar vermenin işaretleridir.

Bu çabalar zor ama değerlidir. Ve en iyi niyetler bile yetersiz kalabilir. Ama bana gelince, buna bağlıyım. Her gün biraz daha az savunmacı ve biraz daha açık olmaya çalışıyorum. Yavaş yavaş, bunun beni daha büyük bir alçakgönüllülüğe taşıyacağını umuyorum. Sonuçta, zahmetli olsa da, olabilecek diğer şeyden daha iyidir.

Çeviren: Nazlı Büşra Muratoğlu
Kaynak: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_to_cool_down_your_defensiveness?utm_source=Greater+Good+Science+Center&utm_campaign=3fb8cef5c1-EMAIL_CAMPAIGN_GG_Newsletter_September_13_2022&utm_medium=email&utm_term=0_5ae73e326e-3fb8cef5c1-74628367

Facebook
Facebookta Paylaş
Twitter
Twitterda Paylaş
Twitter
E-Posta ile Paylaş
Whatsapp
Whatsappta Paylaş

ÖNCEKİ HAFTALAR