61a63962073a3__parenting1.jpg

Çocukların Zihinsel Gücünü Yok Eden En Büyük 7 Ebeveynlik Hatası

30.11.2021

Tracy Hutchinson

Gittikçe daha stresli bir dünyada yaşıyoruz, bu yüzden çocuklarımızda duygusal ve zihinsel dayanıklılığı teşvik etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Zihinsel olarak güçlü çocuklar yalnızca gelecekteki sorunları kendi başlarına çözme konusunda hazırlıklı olmakla kalmazlar. Son dönemdeki araştırmalar, bu çocukların okula ve gelecekteki işlerine adapte olma olasılıklarının da daha yüksek olduğunu göstermektedir.  

Bu durum ebeveynler için kolay olmayacak ancak bahsedeceğim genel hatalardan kaçınmak fayda sağlayacaktır. 

1 – Çocuğunuzun duygularını küçümsemek 

Çocukların, duygularını ifade etmelerinin ve duygularıyla ilgili konuşmalarının sağlıklı olduğunu bilmeye ihtiyaçları vardır. Ebeveynlerin çocuklarına “bu konuda üzülme” veya “çok da önemli bir şey değil” şeklinde cümleler söylemeleri, çocuklara, duygularının önemli olmadığı ve onları bastırmaları gerektiği mesajını verir. 
Örneğin çocuğunuz şiddetli bir fırtına esnasında korku belirtileri gösteriyorsa “şu anda korktuğunu biliyorum” demeyi deneyin. Daha sonra ona neyin iyi hissettirebileceğini sorun. Bu davranış çocuğunuza duygularını nasıl yöneteceklerini ve onunla nasıl kendi başlarına başa çıkabileceklerini öğretir. 
Amaç işe yarayan bir şey bulana kadar çözüm odaklı beyin fırtınası yapmalarına yardımcı olmaktır. 

2 – Onları hata yapmaktan her zaman korumak

Ebeveyn olarak, çocuklarımızı bizim kolaylıkla çözebileceğimiz bir konuda sıkıntı yaşarken görmek zordur. 
Ama bir de bu açıdan düşünün: çocuğunuz okulda başarısızsa, ona ödevinin cevaplarını söylemek işi sadece yokuşa sürmektir, çünkü testleri kendi başına tamamlaması gerektiğinde sınıfta olamazsınız. Başarısızlık başarının büyük bir parçasıdır. Çocuklara başarısızlık ile gelen dersi öğrenme şansı verilmezse, herhangi bir olumsuzluk sonrası ayağa kalkabilmek için ihtiyaçları olan azmi asla geliştiremezler. 

/website/assets/images/my1/images/61a63a02686c4__parenting2.jpg
3 – Çocukları aşırı şımartmak

Çocuklar her zaman bir şeyleri sever, ebeveynler de bu sevdiklerini onlara vermeyi sever. Ancak araştırmalar, çocuklarınıza her istediklerini verdiğinizde, öz disiplin gibi zihinsel güç ile ilgili becerileri kazanamadıklarını gösteriyor. 

Çocuklarımızın, eğer çalışırlarsa, istediklerini elde etmelerinin mümkün olduğunu bilerek büyümelerini istiyoruz. Ebeveynler, ev ödevlerini ekran saatinden önce bitirmek veya harçlığı artırmak için ev işlerine yardım etmek (böylece kazandıklarını bilerek kendi başlarına bir şeyler satın alabilirler) gibi şeyler için net kurallar koyarak çocuklarına iradeli olma becerisi kazandırabilirler. 

4 – Mükemmeli beklemek

Çocuğunuzdan büyük hedefleri olmasını veya her konuda hep en iyisi olmasını istemeniz doğaldır. Ama işler böyle yürümüyor. Çıtayı çok yukarıya koymak hayatın ileriki safhalarında güven ve benlik saygısı gibi konularda probleme sebep olabilir. Beklentilerin gerçekçi olduğundan emin olarak çocuklarınıza zihinsel güç kazandırın.  Karşılaştıkları zorluklar onlara hayat dersleri verir ve bir dahaki sefere nasıl başarılı olacaklarını öğretir. 

/website/assets/images/my1/images/61a63a3492ef3__parenting3.jpg
5 – Her zaman keyiflerinin yerinde olduğundan emin olmak

Çocuklarınızın keyfini kaçıracak birçok şey olabilir. Özellikle de yeni bir yemeği denedikleri, yeni arkadaşlar edindikleri, yeni bir spora başladıkları, ev değişimi yaşadıkları ve yeni bir okula başladıkları durumlarda.

Ancak aynı hatalar gibi, rahatsızlık veren anlarla karşılaşmak da zihin gücünü artırır. Çocuklarınızı yeni şeyler denemeleri konusunda yüreklendirin. Başlamalarına yardımcı olun, çünkü en zor kısım budur. Ancak ilk adımı attıktan sonra, aslında düşündükleri kadar zor olmadığını fark edecekler. 

6 – Ebeveyn – çocuk sınırı koymamak

Çocuklarınızın kendi kararlarını almalarını sağlarken sizin patron olduğunuzu da unutmamaları gerekir. Örneğin, 12 yaşındaki çocuğunuz için sokağa çıkma saati sınırlaması koyarsanız, her zaman buna bağlı kalmalarını sağlayın. Zihinsel olarak güçlü olan çocukların, sınırların ve tutarlılığın önemini bilen ebeveynleri vardır. Sık sık anlaşma yenilemek ve kuralların müzakere edilmesine izin vermek, siz ve çocuğunuz arasında güç savaşlarına yol açabilir.

7 – Kendinize iyi bakmamak

Yaş aldıkça sağlıklı alışkanlıkları (sağlıklı beslenmek, günlük egzersizler, kendimize zaman ayırmak) sürdürmek zorlaşabilir. Bu nedenle çocuklarımıza öz bakım konusunda model olmak çok önemlidir. Çocuklarımız şahit oluyorken sağlıklı başa çıkma becerileri sergilememiz de çok önemlidir. Örneğin, iş konusunda stresliyseniz, çocuğunuza “işyerinde çok yorucu bir gün geçirdim, çay ve kitap eşliğinde rahatlayacağım” diyebilmeliyiz.  

Çeviren: Uzman Psikolog Lamia Kalender Ergül
Instagram: uzmpsklamiaergul
Kaynak: https://www.cnbc.com/2020/05/25/biggest-parenting-mistake-destroys-kids-mental-strength-says-therapist.html

Facebook
Facebookta Paylaş
Twitter
Twitterda Paylaş
Twitter
E-Posta ile Paylaş
Whatsapp
Whatsappta Paylaş

ÖNCEKİ HAFTALAR