629e0307010df__1.jpeg

Merakınızı Nasıl Canlandırırsınız?

06.06.2022

Frank Keil

Çocukluk döneminde “neden” ve “nasıl” sorularını sorma dürtümüz zamanla kaybolur. Yine de açık görüşlü olmanın getireceği keşif duygusunun coşkusunu yeniden keşfedebiliriz. 

İnsanoğlu etrafında olanların nasıl ve neden olduğuna dair bir öğrenme dürtüsüyle büyür. Birden çok anlamlara gelebilecek merak bilginin kapılarını açar bize. “Balıklar su altında nasıl nefes alıyor? Ya da klimalar neden su damlatır?” gibi sorular bizde merak uyandırır. Bizi açıklamalar aramaya teşvik eder, özellikle de fenomenlerin altında yatan sebep sonuç ilişkileri konusunda. Hayret duyma hali olan huşudan da farklıdır. Merak aktif bir şekilde düşünce sürecine katılmayı gerektirir. “Nasıl” ya da “neden” hakkında bazı varsayımlarda bulunur, olası spekülasyonları bile başlatabiliriz. Merak araştırmalara ve keşiflere bizi taşır. 

Merak her şeyi bütünüyle takdir edebilmemize yardımcı olur. Bu sayede her şeyi dolduran zengin dokuyu ve dinamik gerçekliği görmeye başlayabiliriz. Mesela, kuşların nasıl ve neden şakıdığını, ilk açan çiçeklerin donmuş zeminde nasıl kırıldığını ve hayvanların nasıl kış uykusuna yattığını merakla öğrenerek baharın ilk günlerini farklı şekillerde görmeye ve deneyimleye başlarız. Her merak başka noktalara dallanarak taşırken bizi büyük bir ağ örülür ve ardışık keşiflerin coşkusuna ulaşırız. Bu cümle size biraz abartılı geldiyse bilgelerin çocukluklarından hayatlarının son anına kadar yaşamlarını böyle tanımladıklarını hatırlayın. 

Merak ve onun teşvik ettiği öğrenme, yalnızca kozmoloji veya evrim gibi konular hakkında değil, aynı zamanda salgın hastalıklar ve iklim krizi gibi güncel meseleler hakkında da dayanışma içinde olmamızı sağlar. Ayrıca yanlış bilgilere karşı bir kalkan görevi görür. Örneğin, yerçekimi, yıldızlar ve gezegenlerin şemalarına dair astrologların nedensel iddialarına karşı şüpheyle yaklaşmanıza yardımcı olur. Bilimsel fikir birliğine aykırı olan hastalık veya iklim riski hakkındaki fikirler de dahil olmak üzere şüpheli fikirleri ve ilgili mekanizmaların kabataslak yorumlarını sorgulamak kolaylaşır.

Merakın sofistike unsurları erken yaşta görülmeye başlanır. Yaklaşık 40 yıl önce, bir çift İngiliz araştırmacı, Barbara Tizard ve Martin Hughes, çocukların spontane sorularını araştırdılar ve çocukların dili kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra sorular sormaya başladıklarını gördüler. İlk başta, sorular en sevdiği oyuncağın nerede olduğuyla ilgili basit sorular olabilirken kısa bir süre sonra neden bazı çatıların dik eğimli olduğu ve diğerlerinin olmadığı, bebeklerin neden şekerli içecekler içemeyecekleri ve sizin için bir şeyler yapmaları için insanlara neden para ödemeniz gerektiği gibi daha fazla “neden” sorularına dönüşür. Yakın tarihli araştırmalar, çocukların olayların işleyişini anlamada ve başkalarının zihinlerindeki bilgilere nasıl güvenebileceklerini öğrenmede, merakın okul öncesi yıllarda büyük ölçüde geliştiğini göstermektedir.

Araştırmalar, henüz sözcükleri kullanamayan bebekler de bile merakın erken örneklerini ortaya çıkardı. Bu merak belirtileri, bir nesnenin duvardan geçiyormuş gibi hareket ettiğini gören bebek şaşırır ve hemen nesneyi keşfetmeye çalışır. Genellikle yaş ilerledikçe merak azalır ancak böyle olmak zorunda da değildir. Çocukların eğitim hayatına dahil oldukça özgün sorular sorma ihtimalleri azalıyor gibi görünüyor. Dahası bu meraktan vaz geçiş tüm ortamlarda gerçekleşiyor gibi görünüyor ve bu durumun kaçınılmaz olma ihtimali kaygı verici. 

CRISPR gen mühendisliği devrimini başlatan biyokimyacı Jennifer Doudna'yı düşünün. Hawaii'de büyürken etrafındaki bitkileri sürekli merak ettiğini hatırlıyor. Bazı bitkilerin dokunulduğunda nasıl kapandığını ve genel olarak bitkilerin belirli tehditlerden kurtulma stratejilerinin neden ve nasılını merak etmeye başladı. Ergenlik döneminde organizmaların çevrelerine adaptasyon sağlarken genlerin bu sürece nasıl aracılık ettiğine hayranlık duydu. Doudna da dahil olmak üzere ünlü meraklıların biyografisini yazan Walter Isaacson'ın da belirttiği gibi: Meraklı çağlarımızdayken her zaman sorular sorarız ta ki bir yetişkin olup “Aptalca sorular sormayı bırak!” diyene kadar. Ama yapmamız gereken Leonardo da Vinci, Ben Franklin, Steve Jobs ve Jennifer Doudna gibi merakımızı yıllar içinde kaybetmemektir. Bu ünlü örnek kişiler başka tanıdığımız merak sahibi insanlar da dahil olmak üzere bize merakı yeniden kazanabileceğimize ve sürdürebileceğimize inanmak için sebep verir. Bu örnek kişiler gençlerin en başta meraklarını hiç kaybetmemelerine yardımcı olabilir. Merak ederek iç görü kazanmak ender bulunan bir yetenek değildir. Küçük çocuklarda var oluyor olması merakın ne kadar içsel olduğunu gösterir. Ve merak, bir ömür boyu büyümeye devam edebilir.
/website/assets/images/my1/images/629e0451b7ed1__2.jpeg
50 yıldan fazla bir süredir hem yetişkinlerin hem de çocukların etraflarındaki dünyayı nasıl anlamlandırdıklarına dair deneysel araştırmalar yaptıktan sonra, genç insanların hadiselerin altında yatan önemli bir şeyi sezme yeteneklerinden çok etkilendim. Gençler bir şeyin nasıl çalıştığını ortaya çıkarmanın ödüllendirici olduğunun farkındalar. Bir tür içsel neşeye sahipler. Hepimiz her gün merak yoluyla öğrenmenin zevklerini deneyimlemeliyiz. Yale'deki laboratuvarımdaki çalışmalar ve diğer araştırmacılar ve merak sahibi insanlarla yaptığım sayısız tartışma sayesinde merakınızı canlandırmanıza ve onu kendi kendine yetecek kadar ödüllendirici seviyelerde tutmanıza yardımcı olabilecek bir dizi pratik strateji topladım.

Düzenli iç gözlemler yapın

Kendinize sorun: Geçen ay, dünyayı nasıl gördüğünüzü veya anladığınızı değiştiren yeni bir şey öğrendiniz mi? Örneğin, yeni bir bilgi öğrenmiş veya eski bir görüş hakkında yanıldığınızı fark etmiş olabilirsiniz. Bu güncellemeleri dünyayı daha net görmenizi sağlayan fırsatlar olarak düşünün. Birinin zaten her şeyi tam olarak anladığını varsaymak kibrin zirvesidir. Cehaletimizi veya yanlış anlama kapasitemizi fark etmek ve yeni iç görüler kazanmak bizleri canlı tutar. Önde gelen bilim adamları, araştırma yapmak için birincil neden olarak bilmemeyi cömertçe kucaklar. Sizler de onları örnek alabilirsiniz.

Her ayın ilk gününde bir ara vererek ve son zamanlarda hangi yeni fikirleri edindiğinizi veya hangi yanlış anlamaları çözdüğünüzü kendinize sorarak bu yeni arayış ruhunu benimsemeye başlayabilirsiniz. Bir örnek seçtiğinizde zihninizde nelerin değiştiğini ve bu değişimin sonucunda hangi yeni sorgulama hatlarının ortaya çıktığını fark edersiniz. Her zaman keşfedecek yeni şeyler olacak.

Örneğin, burada oturup bu cümleyi yazarken odanın etrafına veya pencerenin dışına bakabilir ve çabucak bilmediğim bir alan bulabilirim. Erken bir bahar gününde dışarı bakarken dikkatim bir an için bir nergiste toplanabilir. Kendi bilgilerimi sorgularken hayatım boyunca baharda açan ilk çiçekleri görmekten keyif aldığımı fark ettim ama nergislerin neden erken ortaya çıktığına ve başka çiçeklerin neden daha sonra ortaya çıktığına dair hiçbir fikrim yok. Bu araştırma dizisi, erken açan çiçeklerin soğanlı bitkilerden olma eğiliminde olup olmadığı ve bunun neden böyle olabileceği hakkında zengin bir takip sorusunu hızlıca ortaya çıkarır.

Yeni bir konuyu merak etmenin ilk aşamalarında bile merakınızın nesnesine çabucak farklı bakmaya ve onu daha derinden deneyimlemeye başlarsınız. Daha fazlasını öğrenmek için çevrimiçi araştırma yapmaya başlayabilir veya konu hakkında bilgili bir arkadaşınıza nasıl daha fazla şey öğrenebileceğinizi sorabilirsiniz. Bu girişimler kütüphaneye yolunuzu düşürebilir veya bir uzmanı ziyaret edebilirsiniz. 

Birkaç aylık düzenli iç gözlemlerden sonra, çok ödüllendirici olduğu için muhtemelen bunları daha spontane bir halde yaparken kendinizi bulacaksınız.

Merakın artmasına açık olun

Merak ettiğinizde her biri önceki soruya yanıt olarak öğrendikleriniz tarafından tetiklenen birçok olası döngü veya dallanma yolu olabileceğine dair bir beklentiyle yaklaşın.

Doğa ve teknoloji dünyası karmaşık ve iç içe geçmiş sistemlerle doludur. Bir arabanın bileşenlerini ve bunların her birinin (motor, frenler, şanzıman vb.) nasıl kendi karmaşıklıklarına ve ek karmaşıklıklara sahip dahili parçalara sahip olduğunu hatırlayın. Yani ilk araştırma noktanızı tersine çevirdiğinizde ortaya çıkacak yeni ihtimaller konusunda uyanık olmalısınız. Örneğin, cıvık mantarlarının girift yerlere nasıl sokulabildiğini merak ettiğinizde arkalarında bir tür "bellek" olarak izler bıraktıklarını öğrenirsiniz ve hemen bu izleri nasıl "tanıdıklarını" ve nasıl kullandıklarını sormaya başlarsınız.

/website/assets/images/my1/images/629e047fcc434__3.jpeg
Merak etmenin çeşitli yollarını benimseyin

Daha fazlasını öğrenmenin yeni bir yolunu keşfettiğinizde bilginin peşinde olmaktan ayrıca bir zevk almaya başlayabilirsiniz. Yararlı olan standart arama motoru sorgusuna alternatif olarak uzmanlar tarafından oluşturulan YouTube videoları veya Reddit gibi çevrimiçi forumları da ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca bilim müzelerinde veya kolejlerde verilen dersleri veya diğer eğitim etkinliklerini keşfedebilirsiniz.

Tanıştığınız uzmanlardan bir konuyu anlamanıza yardımcı olmalarını istemekten çekinmeyin. Bazı uzmanlar acemi birine bir şeyler açıklamak istemeyebilirken, kendi alanlarında lider olanlar da dahil olmak üzere çoğu kişi, heyecanlarını paylaşmaktan ve hayatlarının neden bu kadar büyük bir kısmını bir konuya adadıklarını anlamanıza yardımcı olmaktan heyecan duyar. Yoğun programlarına rağmen bazı doktorlar neler olup bittiğini anlamak konusunda daha çok entelektüel bir eşlikçi olabilecek bir hastaya sahip olmaktan mutlu olabilir. Tanışmadığınız uzmanlara gönderdiğiniz e-postalar, aldıkları fazlaca e-posta nedeniyle her zaman işe yaramayabilir, ancak bir konuşma veya başka bir olaydan sonra bir uzmana ulaşmak genellikle daha faydalı olacaktır.

Bir konu özellikle karmaşık görünüyorsa erken tarihine bakmak yararlı bir giriş noktası sağlayabilir. Örneğin, elektromanyetizma kavramıyla ilgilendiğinizi varsayalım. Matematiksel modeller hakkında okuyarak konuya girmek göz korkutucu olabilir. 1860'ların başlarında bile, James Clerk Maxwell'in dört denklemi, bir miktar matematik bilgisi gerektiriyordu. Ancak birkaç on yıl daha geriye giderseniz ve öncü bilim adamı Michael Faraday hakkında bir kitap okursanız (onun not defterlerinden bazı alıntılar), birçok önemli fenomen hakkında neredeyse matematikten bağımsız güçlü bir kavrayışı hızlıca kazanabilirsiniz. Bir konuya farklı bakış açılarından yaklaştıkça, araştırılan olgunun tüm güzelliği ve karmaşıklığı ile ortaya çıktığını görmeye başlarsınız.

Anormalliklerin ve bulmacaların peşine düşün

Görünen bir anormallik veya bulmaca ile karşılaştığınızda merak harekete geçer. Bazen insanlar, akıllarındaki basit bir açıklayıcı hikâyenin can sıkıcı istisnaları olarak anormallikleri görmezden gelebilir. Ancak çoğu zaman bir anormallik çok açıklayıcı olabilir ve anlayışınızın yenilenmesine neden olabilir. Örneğin, yaşadığınız yerdeki bir ağacın yapraklarını diğer ağaçlardan çok daha erken döktüğünü fark edebilirsiniz. İlk başta, anormalliği görmezden gelirsiniz, ancak sonunda bunun neden böyle olabileceğine bakmaya karar verdiğinizde ağaçların genellikle kötü toprak koşulları veya toksik bir madde tarafından baskılandıklarında yapraklarını daha erken döktüklerini öğrenirsiniz. Böylece ağaçların çevrenin kalitesi hakkında nasıl bilgi verdiğini daha iyi anlamış olursunuz.

Başka bir örnek ise, belki de birçok siyaset bilimcinin sıralı seçimli oylama sistemleri önerdiğini öğrendiniz, ancak bu sistemler evrensel olmaktan uzaktır. Bunun neden böyle olduğunu düşünmeye başladığınızda oy vermeyle ilgili her şeyi merak etmeye başlarsınız. Sıralamalı oylama ve diğer türlerin hangi gerekçelere dayandığını keşfedersiniz. Bu tür bir oylamanın uygulanmasının önerilen faydaların yanı sıra beklenmeyen sonuçları olup olmadığını sorabilirsiniz. Adil ve işlevsel oylama sistemlerinin pratik olarak uygulanmasıyla ilgili birçok iç içe süreci daha iyi fark etmeye başlarsınız.

Benzer şekilde, durup kendinize veya başkalarına çeşitli sıradan görünen şeylerin nasıl çalıştığını açıklamaya çalışırsanız sifonlu bir tuvaletin nasıl çalıştığını veya kalbin nasıl kan pompaladığını kavramak da dahil olmak üzere düşüncelerinizde boşluklar olduğunu görebilirsiniz. Bu tür boşluklara rastladığınızda merakı özgür bırakmak ve bir şeyin neden böyle çalıştığını keşfetme fırsatını yakaladığınızı fark edin.
/website/assets/images/my1/images/629e049d33aec__4.jpg
Karşıt vakaları keşfedin

Bir dizi çalışma bir konu hakkında daha derinlemesine öğrenmek için zıt vakaların ne kadar değerli olabildiğini göstermiştir. Örneğin, memeli çiftlerini karşılaştırdıktan ve aralarındaki ortak noktaları ve farklılıkları düşündükten sonra memeli kavramına ilişkin anlayışınız muhtemelen derinleşecektir. Ayrıca, psikolojide veya başka bir alanda birbiriyle ilişkili iki kavram olan “dışsal motivasyon” ve “içsel motivasyon” gibi kavramlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları merak edebilir ve bunları karşılaştırarak daha büyük bir konu olan motivasyon hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

1950'lerde ve 60'larda Venüs'ü ikiz gezegenimiz olarak düşünerek büyüdüm. Neredeyse aynı büyüklükte, Güneş'e sadece biraz daha yakın ve bulutlarla kaplı. Bu da bol suya ve yaşamı destekleyebilecek bir iklime sahip olabileceğini düşündürdü bana. Venüs hakkındaki görüşlerim, o dönemin bilim kurgu hikayelerinden olan Ray Bradbury'nin "Bir Günde Tüm Yaz" (1954) eseri tarafından desteklenmişti. Venüs'ü Dünya'nın daha sıcak, daha nemli bir versiyonu olarak sunmuştu. Bu yüzden, son zamanlarda Venüs'ün artık 'kötü ikiz' olarak kabul edildiğini öğrendiğimde şok oldum çünkü Dünya'dan çok farklı olarak yüzey sıcaklığı 425 °C'den sıcak ve atmosfer çoğunlukla karbon dioksit, nitrojen ve sülfürik asitten oluşuyor. Bu durum yaşam ve insanlar için ölümcül bir yer olduğu anlamına geliyor.

Bu karşıtlık beni, aynı kütleye sahip iki gezegenin nasıl bu kadar farklı ortamlara sahip olabildiğini bulmak için merak duydum. Konuyu araştırdıkça, güneş sisteminin neden gerçekten bir sistem olduğunu, zamanla gezegenler ve asteroitler arasındaki etkileşimlerin büyük bir karşıtlığa yol açmış olabileceğini anladım. Ayrıca bulutların nasıl küresel ısınma için kontrolden çıkmış araçlar haline gelebileceğini de öğrendim. Hâlâ öğrenecek çok şeyim var ama artık gece gökyüzüne bakıp Venüs'ün yerini kolayca belirlediğimde onu tamamen farklı görüyorum. Dünyalıların birkaç on yıl sonra yaşayabileceği dost canlısı ikiz gezegen olarak değil, aynı zamanda Dünya'nın yaşanabilir bir gezegen olarak statüsünün bizim fark ettiğimizden çok daha kırılgan ve ne denli önemli olabileceğine dair bir örnek olarak da görüyorum.

Karşı olgulara açık olun

Merak fenomenlerin altında yatan ve bunlardan sorumlu olan nedensel yapıları ortaya çıkarmakta en güçlü araçtır. Bu yapılar genellikle ayrıntılı ve kapsamlı dallar içermektedir. Böylece her "nasıl" veya "neden" sorusu bir dizi takip sorusunu da başlatabilir. Son zamanlarda yapılan pek çok araştırma, karşı-olgusal sorular sormanın altta yatan işleyişi görmek için mükemmel bir yol olduğunu gösteriyor.

Bu tür sorular sorarak merakınız için yakıt sağlarsınız. Örneğin, şunu sorabilirsiniz: “Su donduğunda (çoğu sıvı gibi) genleşmek yerine büzülseydi dünya nasıl olurdu?” Böylece suyun bu alışılmadık özelliğinin ne kadar önemli olduğunu fark edersiniz. Bazı uzmanlar suyun bu özelliğinin Dünya'daki yaşam için gerekli olduğunu düşünüyor. Bu tür iddiaları tam olarak kavramak için kendinizi bir dizi takip sorusu ile baş başa bulursunuz. 

Neyin karşı olgusallaştırılacağını nasıl bilebiliriz? Işık hızı saatte 100 mil olsaydı ulaşımın nasıl olacağını merak etmek, tüm tekerlekli araçların mavi tekerlekleri olsaydı nasıl olacağını merak etmekten çok daha ilginçtir. Karşı olgu neden çok daha ilginçtir? Çünkü ışık hızı gibi önemli bir fenomenin doğası hakkında bazı farklılıkları ortaya çıkarabilmesi nedeniyle çok daha ilginçtir. Düzenli olarak karşı-olgusal alıştırmalar yaparsanız muhtemel açıklama ne olursa olsun soruları konu hakkında daha iyi bir anlayış geliştirirmiş olursunuz. Ancak çoğumuz, Dünyanın bazı özelliklerinin diğerlerinden daha ilginç olduğunu biliyoruz.

/website/assets/images/my1/images/629e04cb7b9a2__5.jpg
Başkalarıyla çift taraflı merak pratiği yapın

Merakınızı canlandırmanın bir yolu da başkalarıyla olan etkileşimlerinizden geçmektedir. Bir çok yetişkin, argümanları birinin diğerini yendiği savaşlar olarak görür. Ancak bu "kazanmak için tartışın" perspektifi, anlaşmazlıkların merakı genişletmek için sunduğu fırsatları ortadan kaldırır. Bunun yerine “öğrenmek için tartış” zihniyetini benimsememiz gerekiyor.

Herkesin “kaybetme” korkusu olmadan görüş alışverişinde bulunduğu bir tartışmayı hayal edin: Kazanmak için değil de gerçeğe yaklaşmak ve tüm taraflara olumlu katkılar sağlamak için yapılan bir tartışma. Aslında kazan-kazan karşılaşmalarının da mümkün olduğu ve tüm taraflar için daha faydalı olduğu durumlarda tartışmalarımızı yapabiliriz. Bir dahaki sefere bir arkadaşınızla aynı fikirde olmadığınızı fark ettiğinizde bu anlaşmazlığı bir öğrenme ve iletişim fırsatı olarak benimsemeye çalışın. Arkadaşınıza iyi niyetle tartışmak istediğinizi ve bu şekilde daha fazla bilgi edinebileceğiniz için fikrinizin değişmesinden memnun olabileceğinizi iletin. Bu öğrenme taahhüdünü yerine getirmek neredeyse her zaman “neden” ve “nasıl” sorularını sormayı içerir. Tartışmayı öğrenmeyi teşvik etmenin başka yolları da var. En kolay yollardan biri, başka bir kişiyle dinleyiciler olmadan tartışmaktır ve konuşmanın başında kimin neyi bildiğinin ayrıntılarının başka kimseyi ilgilendirmeyeceği konusunda anlaşmaya varmaktır.

Merak etmek için bir kontrol listesi oluşturun

Kontrol listeleri, merak etmek de dahil olmak üzere çeşitli etkinliklere etkili bir şekilde katılmanıza yardımcı olmak için şaşırtıcı derecede yararlı olabilir. Bir halk sağlığı hizmetinin maliyet ve faydalarını merak ettiğinizi varsayalım. Duyguların bilgiye nasıl yaklaştığımız konusunda önyargılı olabileceği göz önüne alındığında aşağıdaki soru örnekleri gibi öğeler içeren bir kontrol listesi kullanarak olaya yaklaşabilirsiniz:

En az üç farklı kaynağa başvurdum mu? Bu üç kişinin bilgilerini tek bir ortak kaynaktan almadığından emin miyim?
Kaynaklarımın itibarını, bağlantılarına, eğitimlerine ve görüşlerinin kalitesine saygı duyulduğuna dair diğer göstergelere bakarak kontrol ettim mi?
Kaynaklar herhangi bir mekanizmayı (örneğin, bir aşının nasıl çalıştığını) gerçekten tartıştı mı? Yoksa daha çok kişisel anekdotlara veya görüşlere mi yer verdiler? Yetersiz kaynaklar nadiren mekanizmalara derinlemesine dalarlar.
Merak ettiğiniz konuya bağlı olarak kontrol listesi farklı maddeler içerebilir. Örneğin, kontrol listeniz inançlarınızı doğrulayan bilgileri arama ve ona meydan okuyan bilgileri ihmal etme eğilimi gibi bilişsel önyargılarınızı hesaba katıp katmadığınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Bu kontrollerin ilk başta kulağa zor gelse bile biraz pratikle şaşırtıcı derecede kolay olduğunu ve otomatik hale gelebileceğini göreceksiniz.

Daha fazla merak anını teşvik etmek için, şaşırtıcı olan yeni bir fenomenle karşılaştığınızda sadece basit bir cevap aramak yerine bir dizi "nasıl" ve "neden" sorularıyla konuyu ne sıklıkla takip ettiğinizi kontrol edebilirsiniz. Örneğin, ağaçları birbirine bağlayan mantarların "orman geniş ağlarını" öğrendikten sonra, sadece ne zaman veya kim tarafından keşfedildiklerini sormak yerine, ağaçların neden bu toplulukları oluşturduğunu veya bu toplulukların nasıl genişlediğini sorabilirsiniz.  Gerçekleri araştıran sorular merak etmek için bir basamak olarak kullanılırlarsa ve hızlıca verilen cevaplarla önleri kesilmezse çok yararlı olabilir.

Bu örneklerin amacı sizin için en iyi sonucu veren kontrol listelerini nasıl oluşturabileceğinize dair bir fikir vermesidir. Önemli kriterlerden biri, bir gündeme sıkıştırmadan veya başka bir amaç için bir araç olarak kullanmadan sadece gerçeği arayan meraka odaklanmaktır. Merak etmeye ne kadar çok çabalarsanız geçmişte neden daha fazla merak etmediğinizi de o kadar çok kendinize soracaksınız. Derinlemesine merak etmek çok az maddi maliyetle veya hiç maliyet olmadan çok değerli şeyler elde edebileceğiniz birkaç aktiviteden biridir ve gelecekte dünyayı nasıl deneyimlediğinizi sürekli olarak zenginleştirebilecek bir şeydir.
/website/assets/images/my1/images/629e04e92b6d9__6.jpg

Önemli noktalar

Merak etmek tatmin edicidir. Dünya hakkında bilgi edinme güdünüz olan merakı kucaklayarak dünyanın zenginliğine ilişkin takdirinizi derinleştirebilir ve başkalarıyla daha bütüncül bir ilişki kurabilirsiniz.

Merak genellikle yaşla birlikte azalır, ancak böyle olması zorunlu değildir. Çocukluktaki merak dürtüsü insanlar büyüdükçe genellikle azalır, ancak yaşam boyu merakını canlı tutanlar soru sorma alışkanlığımızı sürdürebileceğimizi göstermektedir.

Düzenli iç gözlemler yapın. Periyodik olarak kontrol etmek yakın zamanda edindiğiniz iç gözlemleri değerlendirmenize yardımcı olabilir ya da bilmediğiniz alanları merak etmeye başlamanızı sağlayabilir.

Merakın artmasına açık olun. Derinden merak duymak basit bir cevap bulmakla ilgili değildir. Sorulara verilen cevaplar yeni soruları doğurur ve her biri yeni bir öğrenme fırsatı sunar.

Merak etmenin çeşitli yollarını benimseyin. Arama motorlarının yanında videolar, eğitim etkinlikleri ve bir konuya giriş niteliğindeki kitaplar gibi diğer kaynaklara da bakabilirsiniz.

Anormalliklerin ve bulmacaların peşine düşün. Alışılmadık veya belirsiz görünen fenomenlere odaklanın, bu fenomenler merak için yakıt sağlayabilir.

Karşıt vakaları keşfedin. İlişkili türler veya kavramlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları incelemek beklenmedik iç görüler sağlayabilir.

Karşı olgulara açık olun. Dünyayla ilgili bir şeyin farklı olmasının nasıl olacağını merak etmek bazı şeylerin neden böyle çalıştığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Başkalarıyla çift taraflı merak pratiği yapın. Anlaşmazlıkları kazanılacak savaşlar olarak görmek yerine merak etme fırsatları olarak değerlendirerek "öğrenmek için tartışın" zihniyetini benimseyin.

Merakınızı canlı tutmak için bir kontrol listesi oluşturun. Kontrol listesi oluşturmak daha kapsamlı yollarla merak ettiğiniz şeyler hakkında güvenilir bilgilere ulaşmanıza yardımcı olabilir.
/website/assets/images/my1/images/629e0524ce319__7.jpg
Çocuklarda merak uyandırmak için daha fazlasını yapmak isterseniz:

Yetişkinler olarak merakımızı canlandırmanın yanı sıra çocuklarla, onların erken dönem merak düzeylerini desteklemeye ve sürdürmeye yardımcı olacak şekillerde etkileşim içinde olabiliriz. Gelecek neslin merakını koruyarak onu kendi yaşamlarımızda da deneyimleme olasılığımız daha yüksek olacaktır.

Çocuklarla farklı türden konuşmalar yaparak işe başlayabilirsiniz. Amaç, halihazırda sahip oldukları bilginin tadını çıkarmalarına ve büyütmelerine yardımcı olmaktır. Mesela, onlara açık uçlu sorular sormak iyidir. Bu sorular bir konuşmayı aniden sonlandırmak yerine onu büyüten sorulardır. Örneğin, bir çocuk bir meyve bahçesinde elma toplamaktan yeni döndüyse “Hangi elmaları toplayacağınıza nasıl karar verdin?” diye sorabilirsiniz. Devam eden tartışmalar çocukları daha derine inmeye ve sorunun yanıtları üzerinde düşünerek yeni iç görüler oluşturmaya teşvik eder. “Çok elma var mıydı?” gibi sorular basit bir “evet” veya “hayır” ile cevaplanabilir, bu da konuşmanın devam etmesine yardımcı olmaz.

Ayrıca bir çocuğun yanındayken kendinize daha fazla "neden" ve "nasıl" soruları sorabilirsiniz. Bu sorular çocuklara daha önce sordukları sorulardan aldıkları keyfi hatırlatır. Aynı zamanda merak etme ve öğrenmede ortak olduğunuzu da gösterir. “Neden” ve “nasıl” soruları, çocukların altta yatan mekanizmaları ortaya çıkarmaya yönelik özel iştahlarını açar. Çocuklara, entelektüel alçakgönüllülüğün örnekliğini gösterirken kendi bilginizdeki bir boşluğu ortaya çıkarmanın da nasıl enerji verici olduğunu görebilirsiniz.

İşlerin nasıl yürüdüğünü ve neden böyle olduklarını merak etmek keşfetmenin tadını almanızı sağlar.  Keşfetmek için heyecan verici ve alışılmadık bir toprakta davetkar izler bulmaya benzer bu tat. Beraber merak ederek yeni kavrayışların sağlayacağı zevkleri ve güçleri tanırsınız. Ebeveynler ve çocuklar arasında merak uyandıran ortak konular etrafında akşam yemeği sohbetlerini yeniden tasarlamaktan tutun da (belki de yerel bir fosil gibi bir destekle bile) bir yürüyüşte ilgi çekici noktalarda mola vermeye, neden cep telefonunun olduğunu merak etmeye kadar merak uyandırabilecek birçok etkinlik vardır. Bu tür uygulamalara alıştığınızda ve ardından gelen entelektüel zevkleri takdir ettiğinizde karşınızda sonsuz sayıda olasılık belirecektir. 

Bağlantılar ve kitaplar

Wonder: Childhood and the Lifelong Love of Science (2022) adlı kitabımda merak duygusunun ve bunun küçük çocuklarda gelişmesini desteklemenin neden bu kadar önemli olduğunun ayrıntılı bir açıklamasını sundum.

Psikolog Angela Duckworth'un Karakter Laboratuvarı web sitesindeki merak sayfası ilgili etkinlikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yerdir.

Reddit forumu “Beş Yaşındaymışım Gibi Açıkla” bölümü çok çeşitli soruların yanıtlarını aramak için bir sıçrama tahtası olabilir. Aynı zamanda ilk başta göz korkutabilecek fenomenlerin nasıl basitleştirileceğine dair eğlenceli örnekler de sunar. Bağlantılı forum “Görüşümü Değiştir” ve “Öğrenmek için tartışın” konuşmalarında ve aylık iç gözlemlerin yer aldığı tutum türlerini de güzel bir şekilde göstermektedir.

The Age of Wonder: The Romantic Generation and the Discovery of the Beauty and Terror of Science (2010) adlı kitap, İngiliz biyografi yazarı Richard Holmes'un Aydınlanmanın sonlarına doğru farklı bir grupta merakın nasıl ortaya çıktığını anlatan büyüleyici bir anlatıma sahiptir. 

Andrew Robinson'ın Her Şeyi Bilen Son Adam (2006) adlı kitabı, istisnai bilişsel yetenek ile değil, bitmeyen merakı nedeniyle olağan bir geçmişe sahip ama olağanüstü bir bilge olan Thomas Young'ın bir portresini sunmaktadır.

Elinor Wonders Why (2020-) çocuklarda merakı desteklemek için umut verici bir yaklaşım sergileyen bir PBS yapımı bir dizidir. Programın web sitesinde genç meraklılar için oyunlar, etkinlikler ve videolar yer almaktadır.

Çeviren: Uzman Klinik Psikolog Rabia Yavuz
Eposta: rabia.yavuz@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolograbiayavuz/
Kaynak:https://psyche.co/guides/how-to-have-a-life-full-of-wonder-and-learning-about-the-world?utm_source=Psyche+Magazine&utm_campaign=6bd4c04d64-EMAIL_CAMPAIGN_2022_05_18_12_11&utm_medium=email&utm_term=0_76a303a90a-6bd4c04d64-71462536

Facebook
Facebookta Paylaş
Twitter
Twitterda Paylaş
Twitter
E-Posta ile Paylaş
Whatsapp
Whatsappta Paylaş

ÖNCEKİ HAFTALAR